"Yerli kömürde teşvik şart"

- Türkiye Enerji Vakfı Başkanı Köktaş: - "Arz güvenliği, istihdam, ulusal güvenlik ve cari açığa olumlu katkısı göz önünde bulundurulduğunda, karar vericiler tarafından yerli kömür sektörünün teşvik edilmesi gerekir" - "Teşviğin her türlüsü piyasalara müdahale olduğu için tasvip edilen birşey değil ama realite bizi buraya götürüyor"

Google Haberlere Abone ol
"Yerli kömürde teşvik şart"

ANKARA (AA) - Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) Başkanı Hasan Köktaş, yerli kömürün hızlı bir şekilde elektriğe dönüşmesi sürecinde birtakım riskler bulunduğunu belirterek, "Arz güvenliği, istihdam, ulusal güvenlik ve cari açığa olumlu katkısı göz önünde bulundurulduğunda, karar vericiler tarafından yerli kömür sektörünün teşvik edilmesi gerekiyor." dedi.

Köktaş, TENVA'nın düzenlediği "Yerli Kömür Santrallerinde Risk Analizi ve Teşvik Mekanizmaları Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri yapılan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine sektörün ihtiyacı olduğunu ve bu düzenlemenin daha da geliştirilebileceğini söyledi.

Çalıştayda, yerli kömürle ilgili tüm boyutların tartışılacağını ifade eden Köktaş, yerli kömürün elektrik enerjisine hızla dönüştürülmesini zorlaştıran birtakım riskler bulunduğunu belirtti.

Köktaş, finansman ve verimlilik gibi konulardaki bu risklerin yerli kömür projelerinin fizibilitelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, "Bu risklere bakıldığında yerli kömür sektörünün kendi içinde ayakta durması zor. Yer altındaki servetimizin arz güvenliği, istihdam, ulusal güvenlik ve cari açığa olumlu katkısı göz önünde bulundurulduğunda karar vericiler tarafından sektörün teşvik edilmesi gerekiyor. Kömürümüz ayrıca yerli kaynağa dayalı baz yük santrali oluşturmasından dolayı da önemli. Teşviğin her türlüsü piyasalara müdahale olduğu için tasvip edilen birşey değil ama realite bizi buraya götürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

TENVA'nın da bu konudaki çalışmalara katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenlediğini aktaran Köktaş, teşvikin neye verilmesi, yöntemi, usul ve esasları konusunda sorulara cevap aranacağını söyledi.

Çalıştayda daha sonra TENVA tarafından hazırlanan "Yerli Kömür Santralleri ve Teşvikler" raporunun sunumu gerçekleştirildi.

Yorumlar