Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'nın üçüncüsü yapıldı

Kalkınma Bakanlığı ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 'Yenilikçi Ankara Proje Pazarı' açılışı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'nın üçüncüsü yapıldı

Kalkınma Bakanlığı ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 'Yenilikçi Ankara Proje Pazarı' açılışı yapıldı. Girişimciler ile sektör temsilcilerinin buluştuğu proje pazarında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından başarılı projelere ödülleri verildi.

Bilişim, elektronik, sağlık teknolojileri, savunma ve havacılık, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri gibi alanlarda, girişimciliğin artması amacıyla faaliyetlerini sürdüren Ankara Kalkınma Ajansı, girişimcilere fırsat tanımak için Ankara Yenilikçi Proje Pazarı’nın bu yıl 3’üncüsü düzenledi. Ankara Congresium Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda 128 Yenilikçi Proje sektör temsilcileriyle buluştu. Etkinlik sayesinde proje sahibi girişimciler; iş fikirlerini yerli ve yabancı yatırımcılara, TOBB, ATO ve ASO üyesi kurum ve kuruluşlara tanıtma imkânı buldu.

Organizasyonda yer alan kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından belirlenen başarılı projeler ödüllendirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın verdiği ödüllerde, birinciliği Akıllı Tarla Pülverizatörü, ikinciliği Atosis Araç Takip ve İletişim Sistemleri Merkezi Denetimli Sandık Güvenliği Projesi, üçüncülüğü ise Hamlem Su Tasarruf Cihazları aldı. Birinci gelen proje sahibine istediği bir yurtdışı sektör fuarına, ikinci ve üçüncü gelen projelerin sahipleri ise istedikleri bir yurt içi sektör fuarına Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile katılabilecek.

Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının son 10 yılda önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, "Ar-Ge harcamalarımızın milli gelirimize oranı yüzde 0,53 civarındaydı. Geçen süre içinde milli gelirimiz artınca Ar-Ge harcamalarımız yüzde 0,92’ye kadar yükseldi. Yüzde 1 eşiğine yaklaşmış durumdayız. Bu çok sevindirici bir durum ama başka ülkelerle karşılaştırıldığında daha alacak çok mesafemiz var.” dedi.

Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payının artmasının ekonomik olarak önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bugün yüzde 45’lerde bir özel sektör var. Özel sektörün katkısı olmazsa istediğimiz katma değeri üretemeyiz. Özel sektörün payını yüzde 65’lere çıkarmak istiyoruz. Geçmişte sağladığımız başarılara takılıp kalırsak doğru olmaz. Önümüzde bir 2023 hedefi var. Bunu gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da Başkent'in gelişmiş sanayiye sahip olmasına rağmen bunun ticarileşmesinde sorun yaşandığını söyledi. Bu kapsamda yapılan Ar-Ge çalışmalarının 10 yılda 7 kat arttığını söyleyen Şayık, Kalkınma Ajansı'nın, girişimcilerin sektör temsilcileriyle buluşması için yaptığı projelerinin önemli olduğunu ifade etti. Şayık, girişimcilerle sektörün buluşması için 3 adım oluşturduklarını ifade ederek bunları, "Bilgiye dayalı ekonomik yapıya geçmek, proje sahipleriyle üreticilerin buluşması, sektördeki paydaşlar arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlamak." şeklinde özetledi.

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra girişimcilerin stantlarını gezdi. İlk 3’e giren projelerle yakından ilgilenen Yılmaz, firmaların bu projeleri dikkate alması gerektiğini belirtti.
CİHAN

Yorumlar