Yenilenebilir enerji sektörünün eleman sıkıntısı kalmayacak

Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki ara eleman sıkıntısı sona eriyor. Gediz Üniversitesi ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), hem sektörün ihtiyacını giderecek hem de gençlerin iş sahibi olmasını sağlayacak bir proje hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Yenilenebilir enerji sektörünün eleman sıkıntısı kalmayacak

Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki ara eleman sıkıntısı sona eriyor. Gediz Üniversitesi ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), hem sektörün ihtiyacını giderecek hem de gençlerin iş sahibi olmasını sağlayacak bir proje hazırladı. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın da desteklediği proje için düğmeye basıldı.

Enerjide yükselen değer yenilenebilir santraller. Özellikle Ege Bölgesi, bu alanda öne çıkıyor. İzmir, Çanakkale ve Balıkesir başta olmak üzere bölgenin birçok yerinde rüzgar türbinleri kuruluyor. Önümüzdeki günlerde rüzgarın dışında güneşten de yararlanılması, Ege’nin yanısıra İç Anadolu ve Akdeniz’de de bu yönde yatırımlar yapılması bekleniyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan, çevreci ve temiz kaynakların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan bu tesislerde, yetişmiş işgücü sıkıntısı çekiliyor. Santrallerin montajında ve bakımında çalışacak yeterli sayıda ara eleman bulunamıyor. Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile İESOB, bu amaçla kolları sıvadı. Meslek yüksekokulları, teknik ve meslek liselerle teknik eğitim merkezleri öğrencilerinin eğitilmesini sağlayacak bir proje hazırlandı. Toplam 740 bin TL’lik projenin yüzde 90’ını İZKA, yüzde 10’unu Gediz Üniversitesi üstlendi. İlk iş olarak altı ay içinde Seyrek’teki kampüste tam donanımlı "yenilenebilir enerji laboratuvarı" kurulacak. Ardından da pilot bölge seçilen Kınık Teknik Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’nden 36 öğrenciyle Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden dört kişi, altı ay ücretsiz eğitim görecek. İlk mezunlar Nisan 2015’te verilecek, sonra da eğitimler devam edecek, başarıyla bitirenler sektöre adım atacak.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, yaptığı açıklamada hem enerji sektörünün ihtiyacını gidereceklerini hem de gençlerin iş sahibi olmalarını sağlayacaklarını vurguladı. Gediz’in sosyal sorumluluk ve iş dünyasıyla birlikte hareket etme anlayışının en güzel örneklerinden birini hayata geçireceklerini dile getirerek, “Fakültemizden Doç. Dr. Selim Solmaz teknik, Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı eğitim, Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun da idari koordinatör olarak görev alacak. Genç ve üretken akademisyenlerimiz sayesinde toplumsal faydası yüksek böyle önemli bir projeyi uygulayacağız. Bu eğitimi tamamlayanlar rüzgar, güneş ve her ikisinin de kullanıldığı hibrit santrallerin yanında, yenilenebilir enerjinin tarımsal uygulamalarının yapıldığı sera gibi sahalarda da çalışabilecek. Üniversitemize kazandıracağımız yenilenebilir enerji laboratuvarında, alternatif enerji kaynaklarının daha çok kullanımı yönünde bilimsel çalışmalar ve çeşitli araştırmalar gerçekleştirme imkanı da bulacağız. Ülkemize, bölgemize, enerji ve tarım sektörleriyle gençlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar