Yeniden yapılandırma sonuçları açıklandı

- Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtladı: - "Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik vergi indirimi, tecille ilgili düzenleme ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz" - "Bu düzenlemeler mükellef haklarını güçlendirecek, vergiye gönüllü uyumu artıracak, devlete olan güveni ve itibarı da güçlendirecek"

Google Haberlere Abone ol
Yeniden yapılandırma sonuçları açıklandı

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik vergi indirimi, tecille ilgili düzenleme ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz." dedi.

Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un sonuçlarına ilişkin basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bu yasal düzenlemede eczanelere ilişkin, yüzde 4 vergi ödemek koşuluyla yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini anımsatan Ağbal, yaklaşık 24 bin eczane bulunduğunu ve 9 bin 636 eczanenin müracaat ettiğini belirtti. Ağbal, "Her eczane kendi stok durumuna göre bir değerlendirme yaptı. Böyle bir düzeltmeye imkanı olan veya böyle bir düzeltmeye ihtiyaç gören eczanelerimiz düzeltmiş oldu. Yıllardır eczanelerde özellikle iskontolardan kaynaklı stok düzeltmesi ifade edilirdi. Bu düzenlemeyi yaparken, ilgili sivil toplum örgütleriyle istişare ederek yaptık. Anlaşılıyor ki bu kapsamda yaklaşık 10 bin eczanemizin böyle bir düzeltme ihtiyacı varmış." diye konuştu.

Yasanın bir kereliğine tanıdığı olanaktan yararlanarak başvuru süresini 25 Kasım'a uzattıklarını anımsatan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geneli itibarıyla bakıldığında gerçekten başvuru oranları ve yeniden yapılandırılan tutar gayet iyi. Hepimiz biliyoruz ki bir kısım vergi alacağı Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarında olsa da borçluları ya hiçbir şekilde ortada yok ya ölmüş ya yurt dışına kaçmış veya takibat sırasında mal varlığı olmadığı tespit edilmiş mükellefler. Açıkçası bundan önceki yeniden yapılandırma kanununda olduğu gibi bu kanunda da bu grup mükellefin başvurmayacağını biliyorduk. başvurmasının zaten bir anlamı yok. Bu grubu dışarıda bıraktığımızda mükelleflerin büyük bir ilgiyle yasadan yararlanmak için başvurduklarını görüyoruz. Bundan dolayı da memnunuz."

Ağbal, düzenlemede vergi alacağına bağlı faizlerden vazgeçildiğini, vergi alacağının aslından ise hiçbir şekilde vazgeçmenin söz konusu olmadığını vurguladı.

- Yeni yılda gündeme gelecek düzenlemeler

Gelir İdaresi Başkanlığının cebri takibata ilişkin bir çalışması olduğuna değinen Ağbal, şunları kaydetti:

"İyi gününde vergisel yükümlülüklerini yerine getiren bir mükellefimiz zor duruma düştüğünde tecil hükümleri bugün itibarıyla bu vatandaşlarımızın sıkıntılarını ortadan kaldırmaya yeterli değil. Dolayısıyla hazırlıklarını hemen hemen tamamladığımız bir çalışma var. Bu çalışmada gerçekten iyi gününde vergisini düzenli ödeyen bir mükellef zor durumda kaldığında vergisel yükümlülüklerini ödemede yeniden yapılandırma kanununda olan düzenlemeler çerçevesinde hatta belki ondan daha iyi düzenlemelerle yardımcı olacağız. Böylelikle vergiye gönüllü uyumu da teşvik etmiş olacağız. "

Yeniden yapılandırmada ilk taksit ve peşin ödeme tutarının yaklaşık 13 milyar liraya karşılık geldiğine işaret eden Ağbal, bu konudaki daha net rakamların 30 Kasım itibarıyla ortaya çıkacağını söyledi.

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik de bir çalışmaları bulunduğuna değinen Naci Ağbal, şöyle konuştu

"Burada sadece yapılacak vergi indirimi oranının ne olacağı ve hangi mükellefleri kapsayacağı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığımızın teknik bir çalışması var. O çalışma inşallah yakın bir zamanda bitecek. Bu çalışmayı, tecille ilgili düzenlemeyi ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz. Bu düzenlemeler mükellef haklarını güçlendirecek, vergiye gönüllü uyumu artıracak, devlete olan güveni ve itibarı da güçlendirecek."

Yorumlar