"Yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz"

- Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Üst Yöneticisi Altınok: - "Dünya önemli bir dönüşüm içindeyken, yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu toplum sözleşmesinin ancak paydaşların ortak eylemiyle başarıya ulaşabileceği kanısındayız" - “Sürdürülebilir iş modelimiz sayesinde bugüne kadar maliyetlerden 60 milyon lira tutarında tasarruf ettik. Büyümemizin itici gücü buradan geliyor”

Google Haberlere Abone ol
"Yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz"

İSTANBUL (AA) - Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Altınok, "Dünya böylesi önemli bir dönüşüm içindeyken, yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu toplum sözleşmesinin ancak paydaşların ortak eylemiyle başarıya ulaşabileceği kanısındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Altınok yaptığı yazılı açıklamada, sürdürülebilirlik üzerine kurulu iş modelinin, büyüme, güven tesis etme ve riskleri minimize etmenin itici gücü olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir iş modelimiz sayesinde bugüne kadar maliyetlerden 60 milyon lira tutarında tasarruf ettik. Büyümemizin itici gücü buradan geliyor” ifadelerini kullandı.

İş dünyasının, sürdürülebilir yaşamı desteklemek için lider rolü üstlenebileceğini aktaran Altınok, şunları kaydetti:

"İş ve sürdürülebilirlik arasında bir seçim yapmamız gerekmiyor, aksine sürdürülebilirlik hepimiz için gerçek bir değer yaratıyor. Sürdürülebilir ekonomik büyüme sadece Unilever için değil, diğer şirketler ve toplamda iş dünyası için büyük önem taşıyor. Unilever olarak şuna inanıyoruz; hükümetler, şirketler, üniversiteler, iş örgütleri, sivil toplum artık kağıt üzerindeki taahhütleri gerçek aksiyonlara dönüştürmekte hız kazanmalı. Dünyamızın içinde bulunduğu durum aciliyet gerektiriyor, harekete geçmek için bugünden daha iyi bir zaman yok. Bu yüzden sürdürülebilirliğin bir tercihten öte zorunluluk olduğunu, iş dünyası olarak çok iyi anlamalıyız. Dünya böylesi önemli bir dönüşüm içindeyken, yeni bir toplum sözleşmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu toplum sözleşmesinin ancak paydaşların ortak eylemiyle başarıya ulaşabileceği kanısındayız. ‘Ancak birlikte mümkün’ parolasıyla düzenlediğimiz çalıştayın da bu yeni toplum sözleşmesinin oluşumunun önemli bir ayağı olduğunu düşünüyoruz."

Altınok, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) açıklanması ve Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın önemine işaret ederek, “Unilever olarak her iki tarihi olayda da bizzat Dünya Başkanımız Paul Polman’ın aktif katılımıyla önemli rol üstlendik. Unilever bu konuda öncü bir role soyunuyor ve iş dünyasını bu konuda teşvik etmek görevini üstleniyor. Gerek Türkiye’de gerek dünyada önemli liderliklere imza atıyoruz. Kendimizi bu alanlarda geliştirdikçe, bu konulara liderlik eden global ağların bir parçası haline gelmeye başladık. WEPs, HeforShe, Global Compact gibi uluslararası networklerin bir parçası olduk. Dondurma ve İçecek Kategorileri NAMETRUB Başkan Yardımcımız Mustafa Seçkin, Global Compact’in Türkiye Ulusal Ağı’nın Başkanlığına seçildi. Tüm bu konuları hem kendimize şirketin iç iş yapma kültürünü değiştirecek referanslar olarak alıyor, hedefler koyuyor ve uyguluyoruz, hem de kamu, akademi ve sivil toplumla işbirlikleri, ortaklıklar geliştiriyor ve sosyal projeler hayata geçiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


- Unilever’in sürdürülebilirlik performansı


Unilever dünya çapındaki el yıkama, özgüveni artırma ve ağız sağlığı programlarıyla yaklaşık 482 milyon kişinin sağlık ve hijyenlerini geliştirmelerine yardımcı oldu.

Unilever, yaklaşık 600 bin küçük ölçekli çiftçinin ve 1,8 milyon küçük ölçekli perakendecinin gelirlerini artırma ve becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim ve desteğe erişmesini sağladı.

Başarılı bir ilerleme kaydeden Unilever, tüm dünyada 2008 yılından bu yana üretim tonu başına, enerji kullanımından kaynaklı karbondioksit emisyonlarını yüzde 39, üretim tonu başına su tüketimini yüzde 37, atıklarını ise yüzde 97 oranında azalttı. Atık miktarını düşürerek ve enerji, malzeme ve doğal kaynak kullanımını azaltarak, verimlilik sağlayan ve maliyetten tasarruf eden Unilever, eko-üretim sayesinde 2008 yılından bu yana 600 milyon avro düzeyinde tasarruf sağladı. Atık programı sayesinde yüzlerce kişiye iş imkanı yaratırken, maliyetten yaklaşık 250 milyon avro tasarruf etti.

Yorumlar