Yemen'deki savaş nedeniyle artan işsizlik

- Ekonomi uzmanı Şemmah: - "Savaşın acilen durdurulması ve ülke kaynaklarının yeniden ihraç edilmeye başlanması gerekir" - Savaş nedeniyle işini kaybeden Nasır: - "İç savaşta birçok şirket ve ticarethane kapandı. Dolayısıyla birçok insan işini kaybetti bu da ülkede issizliğin ve fakirliğin yükselmesini tetikledi"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki savaş nedeniyle artan işsizlik

SANA (AA) - MUHAMMED ES-SAMİİ - Yemen'de Husilerin 14 ay önce başkent Sana'yı ele geçirmesiyle Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla sanayi ve ticari şirketlerin kapanması neticesinde ülkedeki işsizlik oranının daha önce görülmemiş düzeye ulaştığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre, ülkedeki siyasi ve iktisadi krizin yanı sıra güvenlik sorunuyla birlikte, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan, Yemen'de iş fırsatlarının yok olmasına ve issizlik sayısının artmasına neden oldu.

Ekonomi uzmanı Ahmed Said Şemmah, ülkedeki iç savaşın üretim ve ekonomide sarsıcı bozulmalara yol açtığını ve bu durumun kişi başına düşen milli gelirin yüzde 50'den fazlasına denk gelmesiyle toplumdaki fakirlik ve issizlik oranının yüzde 70'e ulaştığını belirtti.

Yemen'deki İşçi Araştırmaları Merkezi'nin ülkedeki birçok ilde devam eden iç savaş nedeniyle görevlerini yerine getiremediğini aktaran Şemmah, "Günümüzdeki savaş şartları sebebiyle işçiler küçük ve büyük işletmelerde çalışamaz duruma geldi. Yeni iş fırsatları oluşturmak gerekir. Savaşın acilen durdurulması ve ülke kaynaklarının yeniden ihraç edilmeye başlanması gerekir." dedi.

Yemen'deki Ekonomi Araştırmaları ve Yayınları Merkezi'ne göre, ülkede son bir yıl içinde 1,5 milyon Yemenli işini kaybetti. Bunlardan bir kısmı kendi iş yerini kapatmak zorunda kalırken bir kısmı da şirketlerin kapanmasıyla işsiz kaldı.

- Savaş nedeniyle birçok insan işsiz kaldı

Savaş nedeniyle işini kaybeden yüzlerce Yemenliden biri olan Emced Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce başkent Sana'daki özel bir şirkette çalıştığını ancak şuanda iş olmadığı için evinde çaresizce oturduğunu söyledi.

Nasır, "İç savaşta birçok şirket ve ticarethane kapandı. Dolayısıyla birçok insan işini kaybetti bu da ülkede issizliğin ve fakirliğin yükselmesini tetikledi." ifadesini kullandı.

Yemen'de temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde bu yılın ilk çeyreğindeki fiyat artışı geçen yılın aynı döneme göre yüzde 25 arttığı kaydedildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla, 26 Mart 2015'te "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Yorumlar