Yazıcı’dan tüketiciye ‘aidat ödememek için yalın kart al’ tavsiyesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Tüketici Kanunu gereği bankaların aidatlının yanında aidatsız bir kredi kartı türü ortaya koymakla mükellef olacağına belirterek, “Tabii tüketici, kart ile ilgili bir ücret ödemekten yana değilse aidatsız yani.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı’dan tüketiciye ‘aidat ödememek için yalın kart al’ tavsiyesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Tüketici Kanunu gereği bankaların aidatlının yanında aidatsız bir kredi kartı türü ortaya koymakla mükellef olacağına belirterek, “Tabii tüketici, kart ile ilgili bir ücret ödemekten yana değilse aidatsız yani yalın kart alacak; diğerlerini almayacak. Yalın kartın niteliğini de rekabet ortamı belirleyecek.” dedi.

Hayati Yazıcı, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) bir araya geldi. Buluşmada yeni Tüketici Kanunu ile ilgili bir sunum yapan Yazıcı, yasanın 9 kısımdan, 88 maddeden teşekkül ettiğini bildirdi. Yazıcı, yasa ile tüketici sözleşmelerinin 12 puntodan daha küçük karakterlerde yazılmayacağını dile getirdi. Sözleşmelere ek yükümlülük getirme, ek bedel talep etmenin önleneceğini aktardı.

Yazıcı, bankaların hangi alanlarda masraf ile komisyon alacağının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleneceğine de işaret etti. Kredi kartı aidatlarına da değinen Yazıcı, bu alanda tartışmaları ortadan kaldırmayı taahhüt etti. Bankaların aidatlının yanında aidatsız bir kredi kartı türü sunmakla mükellef olacağına temas etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı; yeni Tüketici Kanunu ile ön ödemeli konut satışları, tüketici kredi sözleşmeleri ve taksitle satış sözleşmelerinde cayma hakkının 14 gün olacağını müjdeledi. Maket satış olarak bilinen ön ödemeli konut satışlarını yeniden ele alacaklarını anlatan Hayati Yazıcı, “Bu bağlamda inşaat firmaları yapı ruhsatı almadan satış yapamayacak. Büyük projelerde bina tamamlama sigortası yaptırılacak. Konutlar 36 ay içinde maliklerine sunulacak. Ayrıca tüketiciye belli masraf ve kontrat bedelinin yüzde 2’sini ödeme kaydı ile sözleşmeden cayma hakkı verilecek. Kampanyalı satış müsaade belgesi kaldırılacak.” açıklamalarında bulundu.

Yazıcı, yasa ile kapıdan satışlarda tüketici lehine yenilikler yapılacağnı; ‘titan’ olarak bilinen piramit satışının yasaklanacağını kaydetti. Tüketici mahkemelerinin yakında devreye alınacağı, davaların mağdurun bulunduğu yerde görüleceğini de sözlerine ekledi.

Gazetecilerin “BDDK, bankaların faiz dışı masraf ve komisyon alanlarını belirlerken tüketici lehine bir tavır takınır mı? sorusunu Yazıcı, şöyle cevapladı:

“Evvela verilen hizmet ile talep edilen ücret ölçülü, hakkaniyetli olmalı. Tabii kanunu yaparken ‘faiz dışı kalemler ile ilgili bir şey yok burada bir yenilemeye gerek var mı‘ diye baktık. Faiz dışı gelirleri de kalemden saydık. Kanundan söz edildiğinde masraf ve komisyon adedi 30 idi. Biz, bu kanunu Bakanlar Kurulu’na sunduğumuzda 60’ı aştı. Ardından bu alanı yeniden tarifelendirme kararı aldık. Uygulamaya da koyduk, ama temel olarak ücret alınacak alanları BDDK’nın saptamasına karar verdik. Tabii en nihayetinde ücreti belirleyecek olan bankaların ekabetidir. Kurumlar açık ya da örtük bir araya gelip karar alıyorsa orada Rekabet Kurumu devreye girer. O da ölçülülüğe ve hakkaniyete bakar."

Yazcı, “Kredi kartı aidatı tam olarak kalkıyor mu, çünkü ‘bir banka 10 kart veriyor bunlardan biri bedava ‘tenkitleri var?” sorusuna ise “Bankalar, kredi kartı sunmak kaydı ile faaliyet yürütüyorsa o kartlar içinde hiçbir ücret almadığı kart türü ortaya koymalı. Tüketici kart hizmetlerine dair ücret ödemekten yana değilse, sürprizle karşılaşmayı temenni etmiyorsa aidatsız kartı yani yalın kart alacak; diğerlerini almayacak. Yalın kartın niteliğini de rekabet ortamı belirleyecek. Malum şu an böyle kart çıkaranlar, hesap işletim ücreti almamayı taahhüt eden kurumlar var.” karşılığını verdi.

Gazeteciler, burslardan hesap işletim ücreti alındığını belirtince Yazıcı, “Sosyal sorumluluk hedeflerin gölgesinde kalmamalı. Bankaların burslar konusunda ücret almamaları sosyal sorumlulukları gereğidir. Bu konuda bizim bir talebimiz olacak. Öğrenci burslarını bankaların iletilmesinde ücret almaktan yana değiliz.” dedi.
CİHAN

Yorumlar