Yazıcı: Yolsuzluk paketinde seçim harcamalarına ilişkin maddeler var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yolsuzlukla mücadele paketinde siyasi partilerin harcamaları, seçim harcamaları gibi konuların olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yazıcı: Yolsuzluk paketinde seçim harcamalarına ilişkin maddeler var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yolsuzlukla mücadele paketinde siyasi partilerin harcamaları, seçim harcamaları gibi konuların olduğunu açıkladı.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde Rize Tanıtım Günleri’ne katılan Hayati Yazıcı, program sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Seçim sonrası yolsuzlukla mücadele paketi geleceği konuşuluyordu. Bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?" sorusu üzerine Hayati Yazıcı, "Yakın bir zamanda yaşanan olaylar üzerine başlamadı bu çalışmalar. Yaklaşık 1,5 yıldır bu çalışmalar var. Bizim bakanlığımızda o toplantılara iştirak ediyor. Yakın bir zamanda derlenir toparlanır hangi kanunlarla hangi çerçevede bir kanun yapılacaksa o yapılır. Son zamanlar gündeme gelen konularla sınırlı değil, bizim gündemimizde olan bir şey. Biliyorsunuz biz 3Y ile mücadele edeceğiz diye geldik. yolsuzluklar, yoksulluklar ve yasaklar. Bu konuda da Türkiye’ye kazandırdıklarımız belli hassasiyetlerimiz belli. Sanırım o çalışmada Bakanlar Kurulu’na gelir, oradan da Meclis’e sunulur. Detaya girecek durum yok. Elbette bilgim var, ama detay veremem. Siyasi partilerin harcamalarına, seçim harcamalarına ilişkin maddeler var. Biliyorsunuz bunu daha önce 22. dönemde bu konuyla ilgili bir çalışma başlatmıştık ama bunları tamamlayan bir kanun tasarısı olacak." karşılığını verdi.

Ergenekon davası gerekçeli kararınının sorulması üzerine de Bakan Yazıcı, gerekçeli kararın çok uzadığını merakla beklediklerini söyledi. Yazıcı, "Demek ki yazımı derlenmesi toplanması baya vakit almış, tabi kararı göreceğiz merak ediyoruz. Onun ötesinde gerekçeli karara ilişik bir değerlendirme yapacak bilgiye şahit değiliz. Ben iddianameleri kısmen takip ediyorum, ama esas olan gerekçeli karardır. Hüküm daha önce açıklandı ama o hükümler neye oturtulmuş, gerektirici sebepler onları göreceğiz bizim de merak ettiğimiz bir konu. Hukukçu kimliğimle de merak ediyorum." diye konuştu.

"Gerekçeli karar içinde İlker Başbuğ ile ilgili terörist değildir ama terör suçlusudur ifadesi var. Sarıkız, Ayışığı ile ilgili hükümete bir darbe girişimi var ifadeleri kullanılmıştır. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Yazıcı, şöyle konuştu:

"Ben bu konularda birkaç defa ifade ettim. Hiçbir hakim ya da savcı kanunun öngörmediği bir sözü bir şüpheli için kullanamaz, bir şüpheli için suçlama kanunun tanımladığı çerçeveyi dikkate aldığında terör suçu diyorsa savcı terör suçu diyecek, örgütlü suç diyorsa örgütlü suç diyecek başka bir şey söyleme seçeneği yok, kanunun tanımına uygun söyleniyor. Demek ki kanıtlar itibariyle nitelemeyi öyle yapıyor. Şimdi Genel Kurmay Başkanı'na nasıl terör suçlusu denir. Kanun öyle tanımladıysa değerlendirmeye göre ülkenin savcısı hakimi onun dışına çıkamaz. Bir örnek vereyim birinin mal varlığı rızası dışında bir miktarını alıp götürmenin ismi ceza kanunda hırsızlık suçudur. Böyle bir fiili işleyen kişiye savcı ya da hakim, ya hırsız demeyelim bu çok kötü başka bir şey diyelim diyebilir mi? Hırsızsa hırsız diyecektir. Onu uygun görmüyorsa kanun yapıcı o nitelemeyi değiştirir. O zaman başka şekilde değerlendirme yapılır."

Söz konusu darbe eylem planlarıyla ilgili kendisine de bir ihbar mektubu geldiğini aktaran Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili 2004 başında birkaç kez söyledim bana da bir mektup geldi. ‘2,5 sayfalık size karşı bir eylem çalışmaları yapıyor bu çalışmalar Sarıkız, Ayışığı ve Yakomoz isminde ben de bunların içinde bulundum ama sizin çalışmalarınızı gördükçe, size karşı yapılan bu eylemlerin haksız olduğunu gördüm’ diyen bir mektup. Uçuk bir şey yani bize karşı neden böyle bir şey olsun? Geceyi gündüze katmış sorunları çözmeye gayret etmiş bir hükümetiz kim niye bize böyle bir şey yapsın dedik. Nitekim Alper Görmüş bunları yayınladı. Yayınlayınca o kavramları orda gördüm, Ayışığı, Yakamoz, Sarıkız o zaman anımsadım. Ben bunları duymuştum diye, açtık baktık benzer şeyler orda yazıyor. Daha sonra Ergenekon kapsamında bunlar değerlendirildi. Çok zor bir dava gerekçeli kararı 16 bin sayfa olduğu söyleniyor. Bizde merak ediyoruz uygun bir zamanda hepsini okuyamayız ama biz hukukçuyuz nerelere bakıp okuyacağımızı biliriz."

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararının sorulması üzerine Yazıcı, "Bir mahkeme kararının uygulanma süreci de olabilir. Mahkeme karar çıktı hemen otomatikman devreye girecek diye bir şey yok. Hukuk devletinde mahkeme kararları çok önemlidir. Kesinleşmiş mahkeme kararları tüm kamu kurum ve kuruluşları o karara uymak zorundadır. Anayasa mahkemesi de bu konuda ki hak ihlallerin incelemesini yapar, gereğini yapar." yorumunu yaptı.

"Cumhurbaşkanı Gül bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili 'Başbakan ile oturur konuşuruz birbirimize sürpriz yapmayız' dedi. Siz bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Hayati Yazıcı, "Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bizim partimizin kurumsal yapısı ve eğilimi var. Elbette ki Cumhurbaşkanımızla oturulur konuşulur Türkiye düşünülür. Bizim Türkiye’ye kazandırdığımız siyasete ne kazandırır o konuşulur. O yüzden cumhurbaşkanımız da o yönde bir değerlendirme yapmış." karşılığını verdi.
CİHAN

Yorumlar