Yatırımcılara özel 'endüstri bölgeleri' geliyor

Endüstri bölgesi kurmak isteyen yatırımcılara kolaylık sağlanacak. Artık OSB tarzından ziyade daha büyük endüstri bölgeleri kurulacak.

Google Haberlere Abone ol
Yatırımcılara özel 'endüstri bölgeleri' geliyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Merkezinde TÜBİTAK'ın yer aldığı yapısal bir dönüşüm paketi hazırladıklarını ve yasalaşma sürecinin başlayacağını aktaran Özlü, “Son 14 yılda bizim araştırmacı personel sayımız arttı ama yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı ve gayri safi milli hasılamız içindeki payı azaldı. Bunu terse çevirmek için bir dizi çalışma içindeyiz. Endüstri bölgelerinin kurulmasını kolaylaştırmak bu çalışmalar arasında yer alıyor" dedi.

Özel şahısların arzu ettikleri takdirde endüstri bölgelerini kurmalarının önünü açacaklarını belirten Özlü, “Yatırımcının bin dönüm bir arazisi varsa ve burada endüstri bölgesi kurmak istiyorsa ona kolaylık sağlıyoruz. Bu proje kapsamında büyük endüstri bölgeleri kurmayı hedefliyoruz. Bunun dünyada çok güzel örnekleri var. Artık OSB tarzından ziyade daha büyük endüstri bölgelerine ihtiyac var. Türkiye'nin belli yerlerini incelettik. Burada liman olması önem arz ediyor" bilgisini verdi.

Anadolu'da her şehrin içeresinde kalmış atıl sanayi siteleri olduğuna da vurgu yapan Özlü, “Bunlar kötü bir görüntü oluşturuyor. Şehre giriyorsunuz sanayi sitesi var. Bunların dönüşümünü istiyoruz. Bu sanayi sitelerini şehrin makul yerler olan dışına tertemiz pırıl pırıl içerisinde küçük bir camisi, çarşısı, pastahanesi, akşam çalışanların duş alacakları bir modern sanayi çarşılarına dönüştürmek istiyoruz. Yaklaşık 17 milyar liralık bir dönüşüm gözüküyor" şeklinde konuştu.

OSB'lerdeki emlak vergisinin ya sıfırlatılması ya da azaltılması gibi konuların da masada olduğuna vurgu yapıldı. Bakan Özlü, sanayi devriminin elzem olduğunu da belirterek, 6 sivil toplum kuruluşu ile protokol çalışması yaptıklarını ve 6 çalışma grupları oluşturduklarını, 4. sanayi devriminden geri kalmamamız gerektiğini söyledi.

"İNSAN AKLI SATACAĞIZ"

Yenilikler arasında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nu kaldırıp, yerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu'nu getirmek de bulunuyor. Bu sistemle sanayiimizin ihracattaki payının arttırılması hedefleniyor. Bakan Özlü, “Biz ne zaman 10 dolara aldığımız bir ürünün üzerine 10 dolar daha ilave edip 20 dolara sattığımız zaman bizim ne cari açığımız kalacak ne de dış ticaret açığımız kalacak. Bunun için sermayemiz genç nüfus. Yani insan kaynağı ve akıl satacağız. Dolasıyla teknoloji üreten bir Türkiye'nin geleceği var. Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuruyoruz. Bu fon bütçe içi bir fon. Bütçe kanunu Meclis'ten geçtikten sonra 12,5 milyar liralık bütçeyi bu fona aktaracağız" dedi.

TÜBİTAK'DA DEĞİŞİM DÖNEMİ

TÜBİTAK'a ilişkin sorulara yanıt veren Özlü, “TÜBİTAK'taki bazı bölümleri özel sektörde karşılığı varsa kapatacağız. Özel sektörde karşılığı yoksa onu koruyacağız. Onlar sadece yüksek teknolojili ürünlere odaklanacaklar. Bu enstitüleri Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi adı altında toplayacağız. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz" dedi.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN KONSENSÜS KURULACAK

Türkiye'nin bir otomobil tasarlayıp üretebileceğine vurgu yapan Özlü, “Teknik alt yapısı buna çok müsait, bir sıkıntı gözükmüyor. Tasarımcılarımız var, yan sanayicimiz var. Burada problem ticari. Teknoloji yüzde 20 ise yüzde 80 ticari. Biz konunun TÜBİTAK'dan değil sanayicilerimizin oluşturacağı konsensüs tarafından takip edilmesini uygun görüyoruz. Biz destek verelim, istiyorlarsa ortak olalım yüzde 49'a kadar. Elektrikli araçlar önümüzdeki süreçte öne çıkacak. Dolayısıyla biz bu yarışın dışında kalmayı istemeyiz. Yarışın içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar