'Yatırıma devam, Türkiye'ye güven' mesajı

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin ülke ve bölge yöneticileri, 15 Temmuz'dan sonra projelerine ara vermediklerine, yatırıma devam edeceklerine vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol
'Yatırıma devam, Türkiye'ye güven' mesajı
Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin ülke ve bölge yöneticileri, 15 Temmuz'dan sonra projelerine ara vermediklerine dikkati çekerken yatırımlarına da devam edecekleri mesajını verdiler.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Swiss Otel'de düzenlenen "Türkiye'ye güvenenler, Türkiye'de üretenler" başlıklı toplantı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla başladı.

Etkinlikte konuşan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Gelis, şirketin Türkiye'deki 160'ıncı yılını kutladığını belirterek, bu durumun sürdürülebilirliğin en güzel örneklerinden olduğunu söyledi.

Siemens olarak Türkiye'ye sadece proje için gelmediklerini, uzun vadeli bir bakışa sahip olduklarını anımsatan Gelis, Türkiye'nin bugüne kadar çok sayıda krizden başı dik bir şekilde çıktığını aktardı.

Gelis, Türkiye'de 160 yıldır faaliyetlerine hiç ara vermediklerini kaydederek, "Projelerde yer almaya ve yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Yeni olan ile ilgilenmek ve yeniye odaklanmak mecburiyetinde olduklarını, 160 yıl önce de bu topraklarda olmayanları getirdiklerini hatırlatan Gelis, "Türkiye dünya Ar-Ge ağının bir parçası olacaktır ve geleceğin fabrikaları bunlardır. Türkiye, dijital çağa doğru yol alacak. Biz de güvenilir bir paydaş olarak bu alanda Türkiye'nin yanında yer alacağız." diye konuştu.

Gelis, Türkiye'ye, Türk insanına, geleceğine güvenmeye ve inanmaya, ülkenin geleceği için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Hükümetin yatırımcılara yönelik destekleri çok önemli"

Unilever Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Saraç, 5 binin üzerinde çalışana sahip Unilever Türk ailesi olarak ülke ekonomisine ve topluma değer katmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Toplamda 30 markaları ile Türkiye'deki müşterinin hayatlarının önemli bir parçası olduklarını dile getiren Saraç, "Türkiye'deki her 10 evin 9'unda varız. Türkiye son 13 yıldır Unilever'in en hızlı büyüyen pazarlarından. Yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, büyüyen ekonomisi ve gelecekteki potansiyeli ile Shell için 10 önemli ülkeden biri olduğunu söyledi.

Shell olarak stratejik yatırım kararlarını uzun vadeli aldıklarını dile getiren Erdem, Türkiye'deki yatırımlarından ve buradan 55 ülkeye ihracat yapmalarından bahsetti.

Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin yabancı yatırımcılara yönelik verdiği desteklerin önemine değinerek, bunların güven verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılan değişiklikleri, yeni teşvik ve düzenlemelerin önem arz ettiğini bildiren Erdem, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti.

Erdem, "Türkiye'nin Shell açısından önemli bir ülke olduğunu, 93 yıldır olduğu gibi ülkemizin her alanda ihtiyacını karşılamak ve ülke ekonomisine katma değer yaratmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz." yorumunu yaptı.


"Yatırımlarımıza devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın"

Goodyear Lastikleri Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Sarıoğlu, şirketin Türkiye'de yaptığı yatırımlardan bahsederek, buradan başta Avrupa olmak üzere çok sayıda ülkeye ihracat yaptıklarını anlattı.

Türkiye'de başarılı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini dile getiren Sarıoğlu, yatırımlarına ve sosyal sorumluluk projelerine tüm hızıyla devam edeceklerini vurguladı.

ABB Türkiye Elektrik Sanayi Murahhas Üyesi Sami Sevinç, Türkiye'deki yatırımlarından bahsederek, "Yatırımlarımıza devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." ifadesini kullandı.

"Kimya sektörüne yatırımla cari açık kapanacak"

BASF Türk Üst Yöneticisi (CEO) Buğra Kavuncu, dünyanın lider kimya şirketi olan BASF'nin Türkiye'de 800 çalışanı olduğunu ve 136 yıldır bu ülkeye hizmet ettiklerini aktardı.

Şirketlerinin faaliyetlerinin Türk ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Kavuncu, enerji ve kimya sektöründeki enerji açığı konusuna değindi.

Kavuncu, taşıdıkları sorumluluğun farkında olduklarını kaydederek, "Cari açığın en büyük sebeplerinden birisi kimya sektörü. Ben de bu ülkenin bir vatandaşı olarak kimya sektörüne ne kadar çok yatırım yapılırsa açığın o kadar kapanacağının farkındayım." dedi.

Yeterli pazarın bulunduğu Türkiye'nin ihracat yapan bir ülke olduğunu dile getiren Kavuncu, Türkiye'ye yabancıların ilgi ve alakasının her zaman devam edeceğini bildirdi.

Kavuncu, yurt içindeki algı ile yurt dışındaki algının çok farklı olduğunu belirterek, yaşanan olayların yurt dışında daha iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

"Sandoz, Türkiye'de yatırıma devam edecek"

Sandoz Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Altan Demirdere, "Sandoz, Türkiye'yi sevmekten ve Türkiye'ye güvenmekten hiçbir zaman vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir." dedi.

Şirketin global üst yöneticisinin (CEO) 15 Temmuz'dan sonra buraya geldiğini aktaran Demirdere, önce koruma ve zırhlı araç isteyen üst yöneticinin Türkiye'ye geldikten sonra hayatın normal akışını görünce korumaları ve zırhlı aracı bıraktığını anlattı.

Demirdere, şirketin global üst yöneticisinin Türkiye'deki fabrikaları gezdikten sonra yatırımların devam edip etmeyeceği konusunda şu cümleleri kullandığını söyledi:

"Bir ülkeye yatırım evliliğe benzer. Önce sözlenirsiniz, o aşamada planlarınız kısa vadeli olur. Olursa olur, olmazsa Allah'ın takdiri dersiniz. Sonra nişanlanırsınız. Planlar orta vadeli olur. Ve her şey normal giderse evlilik olur. Burada planlar uzun vadeli olur. Eğer işler yolunda gitmezse boşanırsınız. Bu size de eşinize de pahalıya mal olur. Biz de Türkiye ile birbirini seven iki eş gibiyiz. Ara sıra dırdır olur ama evliliğimizi bitirmeye niyetimiz yok."

"Dirayetli duruşumuzla Türkiye güvenmeye devam edeceğiz"

P&G Türkiye ve Kafkaslar Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, şirket olarak Türkiye'nin geçtiği bu zorlu süreçten birlik ve beraberlik içinde çıkacağına inançlarının tam olduğunu söyledi.

P&G'nin Türkiye'de 30 yıldır üreten bir şirket olduğunu ve bu ülkeye güvendiklerini belirterek, bu durumun gelecek 30 yıllar boyunca da süreceğini aktardı.

Turnaoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'deki iki fabrikamızla ekonomiye önemli bir destekte bulunurken üretim anlamında da önemli yeniliklere imza atıyor, üretim tesislerimizde en son teknoloji ile ürünler üretmek için yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Bu yıl da ihracat hacmimizi de artıracak 80 milyon dolarlık gelişmiş teknoloji ve kapasite arttırımı yatırımı yapıyoruz.

30 yıldır Türkiye'de olan P&G, güvenilir markalarıyla Türk tüketicilerini hayatlarına dokunmaya ve onların günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik taahhüdünü bugün de sürdürmektedir. Hem kamu hem özel sektör olarak dirayetli duruşumuzla Türkiye'ye güvenmeye ve üretmeye devam edeceğiz."

Toplantıda Nestle Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu da konuşma yaptı.

Yorumlar