Yasal değişikliğe rağmen minibüs için otobüs tarifesinde vergi alınıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarının Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sağlamak üzere 6495 sayılı kanun ile Haziran 2013’de değiştirildiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Yasal değişikliğe rağmen minibüs için otobüs tarifesinde vergi alınıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarının Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sağlamak üzere 6495 sayılı kanun ile Haziran 2013’de değiştirildiğini aktardı. Palandöken, “Otomobil, minibüs ve otobüs tanımlarında yapılan değişiklik vergi kanunlarında yapılmayınca minibüsler için otobüs tarifesinden vergi ödüyor. 16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 644 TL motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, bin 623 TL vergi ödeniyor. Yani 2,5 kat daha fazla vergi ödeyecekler.” dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada taşıtların tanımlamasından doğan mağduriyetlere dikkat çekti. Türkiye’de üretilen ve yurt dışından ithal edilen minibüslerin, AB standartlarına uyumlu, sürücüsü dahil 17 oturma yeri olacak şekilde üretildiğini belirten Palandöken, “Esnafımız, satın aldıkları minibüsler için tadil projesi hazırlatmak ve araçta bulunan 2 koltuğu sökmek suretiyle söz konusu araçları mevzuata uygun hale getirmek zorunda kalıyorlardı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılarak bu sorun çözüldü. Artık, 10 – 17 koltuklu araçlar minibüs sayılıyor. Ancak aynı değişiklik vergi kanununda yapılmadığı için 16 ve 17 koltuğu olan araçlar vergi uygulaması bakımından otobüs olarak kabul ediliyor.” diye konuştu.

“YENİ TANIMLA MİNİBÜSLER 2,5 KAT DAHA FAZLA VERGİ ÖDEYECEK”

Vergi uygulamaları bakımından adaletli olmayan bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Palandöken, şöyle konuştu:

“16 ve 17 koltuğu olan bir minibüs için 644 TL motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekirken, bin 623 TL vergi ödeniyor. Yani 2,5 kat daha fazla vergi ödeyecekler. Bu durum mutlaka en kısa zamanda çözülmeli ve 2014’ün Ocak ayında ödenen ilk taksitlerin fazla ödenen kısmı, ikinci taksitlerden mahsup edilmelidir.”
CİHAN

Yorumlar