Yanlış destek sistemi çiftçiyi kayıt dışına itiyor

Devletin yanlış destek sistemi çiftçiyi kayıt dışına itiyor. Kayıtlı çiftçi sayısı geçen yıl 81 ilin tamamında azaldı. Azalma Türkiye genelinde 128 bin kişiye ulaştı. Devletin dönüm başına verdiği 9 TL'lik destek için daha fazla...

Google Haberlere Abone ol
Yanlış destek sistemi çiftçiyi kayıt dışına itiyor

Devletin yanlış destek sistemi çiftçiyi kayıt dışına itiyor. Kayıtlı çiftçi sayısı geçen yıl 81 ilin tamamında azaldı. Azalma Türkiye genelinde 128 bin kişiye ulaştı. Devletin dönüm başına verdiği 9 TL'lik destek için daha fazla masraf yapmak zorunda kalan çiftçi kayıt sisteminden çıkıyor. Çiftçiler, devletten arazi desteğini bırakıp, ihracattakine benzer şekilde, ürüne göre destek vermesini istiyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) istihdam izleme bültenine göre, 2012 yılı sonunda 1 milyon 56 bin 852 kişi olan kayıtlı çiftçi sayısı 2013 yılında yüzde 12 azalarak 928 bin 454 kişiye geriledi. 81 ilin tamamında kayıtlı çiftçi sayısında azalma yaşandı. Çiftçi sayısının en fazla azaldığı iller Samsun, Konya, Manisa, Antalya ve Hatay oldu. Batı Akdeniz Bölgesi’nde 2012 sonunda 69 bin 298 kişi olan kayıtlı çiftçi sayısı 2013 yılında 7 bin 3 kişi azalarak 62 bin 295 kişiye geriledi. Antalya’da 4 bin 991 kişi azalarak 45 bin 791 kişiye düşen kayıtlı çiftçi sayısı, Isparta’da 978 kişi azalarak 7 bin 613 kişiye, Burdur’da ise bin 34 kişi azalarak 8 bin 891 kişiye düştü.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya genelinde 19 ilçede belgesini almış 130 bin çiftçi bulunduğunu söyledi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısının azlığına, devletin yanlış destek politikasına bağlayan Nazif Alp, tatmin olmayan çiftçini kayıt dışına çıktığını kaydetti. Çiftçinin, kayıt sistemine girince dönüm başına 9 TL gibi çok düşük bir desteğe hak kazandığını ifade eden Nazif Alp, "Bu desteği alabilmesi için kayıt olması lazım. Bir dönüm araziye 9 lira destekleme parası var. Bu parayı almak için bir o kadar da masraf yapıyor. Masraf edip de 9 lira almayayım diye çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmıyor. Fiyat çok düşük olduğu için almıyor ama çiftçilik kaydı devam ediyor." diye konuştu.

Bir çiftçinin 10 dönüm arazisi olsa, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırması halinde alacağı paranın 90 lira olacağını anlatan Alp, şöyle konuştu: "Örtü altı seracılıkta bunlar kurtarmıyor. Bir dönüm, yetişmiş olan mahsule destek yapılmasını istiyoruz. İhracatta yapılıyor. Devlet tonuna 50 dolar destek veriyor, ihracat yapılsın diye. Biz de burada ürüne destek yapılsın istiyoruz. Devletimiz gücü nispetinde destek versin ki kaçak önlensin, kayıt nasıl yapılıyormuş, sistem nasıl yürüyormuş görülsün."

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da Türkiye'de en büyük kayıt dışı çalışmanın tarım sektöründe yaşandığını söyledi. Çiftçinin kayıt altına alınması gerektiğini belirten Çandır, "Tarımsal işletmelerde çalışan işçilerde, işveren priminin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanması gerekir. Bu karşılamayı gerçekleştirirsek tarım sektörünün kayıt dışılığını azaltmış oluruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar