'Yabancıların 12 yıllık banka karı 17 milyar dolar'

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)'nın hazırladığı rapora göre yabancıların 20,5 milyar dolar harcayarak satın aldığı ya da ortak olduğu 21 Türk bankasının bugünkü değeri 27 milyar doları buldu. Son 12 yıllık...

Google Haberlere Abone ol
'Yabancıların 12 yıllık banka karı 17 milyar dolar'

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)'nın hazırladığı rapora göre yabancıların 20,5 milyar dolar harcayarak satın aldığı ya da ortak olduğu 21 Türk bankasının bugünkü değeri 27 milyar doları buldu. Son 12 yıllık yabancı kârı ise 17 milyar doları aştı.

İSMMMO’nun 'Türk Bankacılık Sisteminde Yabancı’laşma adlı raporuna göre, 49 bankadan 37’sinde yabancıların hissesi var. 2001 yılından sonra hızlanan küresel el değiştirmeyle, 21 Türk bankasını satın alan ya da ortak olan yabancılar 20,5 milyar dolar harcadı. Satın alınan bu banka paylarının bugünkü değeri ise yaklaşık 27 milyar dolar. Bu arada son 12 yıllık yabancı kârı ise 17 milyar doları aştı.

Rapora göre Türk bankacılık sisteminde yabancıların toplamdaki payı yüzde 25’lere yaklaşırken, Borsa İstanbul’daki yabancı hisse sahipliğine göre bu oran yüzde 42’yi geçti. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de bankacılık sisteminin özelleşme yerine yabancılaştığını belirterek, “Yabancı bankalar sadece kâr zihniyetiyle çalışıyor. Bu hakimiyetleri piyasalarda manipülasyona zemin hazırlıyor. Türkçe isimli bankamız kalmazsa kimse şaşırmamalı. Yabancı Damat’lara denetim şart.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar