Yabancılar Moody's'e karşın borsada alıma devam etti

- Yabancı yatırımcı, Moody's'in not indirimine karşın geçen ay Borsa İstanbul'da alıma devam etti - Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcı, eylülde net 205,3 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi

Google Haberlere Abone ol
Yabancılar Moody's'e karşın borsada alıma devam etti

İSTANBUL (AA) - BEKİR GÜRDAMAR - Yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul pay piyasalarında, ağustos ayından sonra eylülde de net alım tarafında yer aldı.

AA muhabirinin Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, yabancı yatırımcı, geçen ay net 205,3 milyon dolar tutarında alım gerçekleştirdi. 3 aylık satış sürecinin ardından ağustos ayında alıma geçen yabancı yatırımcılar, eylülde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesine karşın alıma devam etti. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemlere bakıldığında, net 583 milyon dolarlık alım yaptıkları hesaplandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcı işlemlerine paralel mayıs, haziran ve temmuzda değer kaybetmesinin ardından ağustosta yükselişe geçmişti. Eylülde ise Moody's kararı sonrasında, ayın son bir haftasındaki düşüşe karşın TL bazında yüzde 0,69 yükselen BIST 100 endeksi, dolar bazında ise yüzde 0,74 değer kaybetti.

Analistler, Moody's öncesinde, ABD Merkez Bankasının (Fed) faizleri değiştirmemesi ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) genişlemeci adımlarına devam etmesinin küresel piyasalarda risk iştahını artırdığını ve yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıkları ile birlikte TL varlıklara yöneldiğini ifade etti.

Moody's kararı sonrası kurlardaki artış ve pay piyasalarındaki düşüşün yabancı yatırımcıların satışlarını sınırlamış olabileceğine işaret eden analistler, buna karşın yılın son çeyreğine ilişkin beklentilerin, benzer piyasalara göre Türkiye'deki düşük varlık fiyatları nedeniyle pozitif olduğunu dile getirdi.

Analistler, Moody's kararı sonrası yabancı yatırım bankalarının Türkiye'ye ilişkin "ağırlık artır" raporlarının sayısının arttığına dikkati çekerek, döviz kurlarındaki yükselişin BIST 100 endeksinin uzun vadeli güçlü destek seviyesi olan 25.000 puana gerilemesine neden olduğunu, bu seviyelerde tepki alımlarının güçlenmesinin beklenebileceğini kaydetti.


- Banka hissesi almaya devam ettiler


Yabancı yatırımcıların eylül ayındaki alışları, ağustosta olduğu gibi yine banka hisselerinde yoğunlaşırken, 99,4 milyon dolarlık net alımla en çok Garanti Bankası hissesi tercih edildi. Yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptığı hisse senetlerinde Garanti Bankası'nı, 46,8 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 33,4 milyon dolar ile Vakıfbank, 32,3 milyon dolar ile Akbank ve 28,9 milyon dolar ile Halkbank izledi.

Yabancı yatırımcı tarafından eylül ayında en fazla satışın yapıldığı pay piyasaları ise 19,7 milyon dolar ile Ereğli Demir Çelik, 18,3 milyon dolar ile Turkcell, 17,8 milyon dolar ile Şişecam, 15,8 milyon dolar ile Türk Hava Yolları ve 12,5 milyon dolar ile BİM oldu.

Yabancı yatırımcıların 2016 yılı aylık ve bu yıl net alış/satış tutarları şöyle:

Dönem Net alış 2016 kümülatif net alışOcak100 100 Şubat 322 422 Mart1.076 1.498 Nisan279 1.777 Mayıs-892 885 Haziran-307 578 Temmuz-212 366 Ağustos12 378 Eylül205 583



Yorumlar