Yabancı yatırımcının kâr transferi 4 milyar doları aştı

2013 yılında doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'den yaptığı kâr transferi, tarihî rekorunu kırarak 4 milyar doları aştı.

Google Haberlere Abone ol
Yabancı yatırımcının kâr transferi 4 milyar doları aştı

2013 yılında doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'den yaptığı kâr transferi, tarihî rekorunu kırarak 4 milyar doları aştı. Transfer, portföy (sıcak para) kazancı ve faiz olarak 2013 yılında yurtdışına aktarılan kaynak ise 13,5 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım girişi 12,6 milyar dolarda kaldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım tutarının, yurtdışına kazanç transferlerini dahi karşılayamaz olduğuna dikkat çekti. 2013 yılı ödemeler bilançosu verilerini değerlendiren Yorgancılar, işsizlik oranının 2014 yılında tekrar çift haneli rakamlara ulaşması ihtimalinin yüksek olduğunu, bunu önlemek için yatırımın artması gerektiğini vurguladı. Mevcut ekonomik yapı ve konjonktürün buna izin vermesinin güç olduğunun, yeni önlemlerin acilen devreye alınması gerektiğinin altını çizdi.

Üretim, istihdam ve yatırıma ihtiyacı olan Türkiye’den bu kadar kaynak transferi yaşanmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden EBSO Başkanı Yorgancılar, "Yabancılar, 2013 yılında 4 milyar doları kâr transferi, 3,7 milyar doları portföy kazancı, 5,7 milyar doları da faiz kazancı olmak üzere ülkemizden toplam 13,5 milyar dolar transfer yaptı. Doğrudan yatırımlardan yapılan kâr transferleri daha önceki yıllarda 3 milyar dolara bile ulaşmazken bu yıl 4 milyar doları aşarak tarihî bir rekor kırdı. Yabancılar, 3,75 milyar dolarla portföy kazançları transferinde de 2013 yılını rekorla kapattı. Türkiye gibi yatırım, üretim ve istihdam için kaynağa ihtiyacı olan bir ülkeden bu düzeyde kaynak transferinin yapılması, başta ekonomi yönetimi olmak üzere her kesimin üzerinde önemle durması gereken bir konudur. Gelecek yıllarda bu rakam daha da büyüyecektir. Bu noktada özellikle doğrudan yatırımlardan elde edilen kazançların ülke içinde kalması ve yeniden yatırıma dönüştürülmesi için gerekli ortamın sağlanması önem taşımaktadır. Yapılması gereken, makroekonomik koşulların reel yatırımlar için cazip hale getirilmesidir. Bunun için de top, ekonomi yönetimindedir." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar