'Yabancı yatırımcı Türkiye'ye geliş noktasında tereddüt etmeye başladı'

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, 17 Aralık sürecinden sonra 2014 yılından beklentilerinin oldukça farklı boyutlara taşındığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Yabancı yatırımcı Türkiye'ye geliş noktasında tereddüt etmeye başladı'

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, 17 Aralık sürecinden sonra 2014 yılından beklentilerinin oldukça farklı boyutlara taşındığını söyledi. Oda meclis toplantısında konuşan Koşmaz, bu olayların çıkmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye’ye geliş noktalarında tereddüt etmeye başladıklarını belirtti. Yabancı yatırımcıların, gideceği ülkede adaletin ne derecede bağımsız ve yolsuzlukların ne kadar yaygın olduğuna baktığını vurgulayarak, “Bu olayları gördükten sonra haliyle yabancı yatırımcılar da durdu ve hemen arkasından HSYK’da değişiklik yapmaya kalktık, üstüne tuz biber ekmek üzere. Önce Anayasa değiştirilsin dendi, partiler anlaşamadı. Sonra, ‘Meclis'e kendi teklifimizi veririz, katılan katılır, ben yaptım oldu.’ mantığıyla HSYK ile ilgili tasarı TBMM’ye sunuldu ama sonra ne olduysa oldu. Öyle tahmin ediyorum ki Avrupa Birliği’nin uyarılarıyla bu teklif geri çekildi.” şeklinde konuştu.

Gelinen noktada polise ve yargıya güvenin sarsıldığını iddia eden MTSO Başkanı Koşmaz, “TSK’ya güven de daha önce kumpas olarak açıklanan olaylardan dolayı yeteri kadar yıpratılmıştır ama bütün bunlar yetmiyormuş gibi hizmet ve hükümet arasındaki sürtüşme hâlâ devam ediyor. İşte en son yaşadığımız olayların biri de MİT’in TIR’lar meselesi ve bir adım daha ileri gidildi, artık taraflar birbirlerine hakaret etmeye başladılar. Her iki taraf da karşı tarafın hakaretlerini haketmiyorlar. Bu noktaya gelinmemeliydi.” dedi. Türkiye’nin bu durumdan kurtulabilmesi için önce sürtüşmenin bitmesi gerektiğini dile getiren Koşmaz, “Durum öyle gösteriyor ki yerel seçimlere kadar bu böyle gidecektir ama o güne kadar herkes bildiğini söyleyecek, aklından geçeni, düşündüğünü söyleyecek. Doğrusuyla, yanlışıyla dile getirecektir. Bunun sonunda da 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, yerel seçim olma özelliğini kaybedip bırakın genel seçim örneği olmasını, hükümet hakkında bir gensoruya dönüştürülmesi noktasına gelinecek. Şu bir gerçektir ki seçimden sonra hem hizmet grubu hem hükümet ve de muhalefet, hepsi kendi kendilerine öz eleştirilerini yapmaları lazım. Kendi vicdanlarına anlatabiliyorlarsa çıkış yolunu bulmak kolay olur. Bunları yaparken de bir tarafta hem komplolar ve darbe iddiaları hem de yolsuzluk olaylarının, bağımsız yargı tarafından mutlaka ve mutlaka ayrı ayrı ele alınıp değerlendirmesi gerekir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar