“Yabancı öğrenciler Almanya için kazançtır”

Federal Eğitim Bakanlığı, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile birlikte yaptırdığı araştırmanın sonucunda yabancı öğrencilerin Almanya için kazanç olduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
“Yabancı öğrenciler Almanya için kazançtır”

Federal Eğitim Bakanlığı, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile birlikte yaptırdığı araştırmanın sonucunda yabancı öğrencilerin Almanya için kazanç olduğunu duyurdu. Eğitim Bakanı Johanna Wanka ülkeye gelen öğrenci sayısındaki artışın sevindirici olduğunu belirtti. Araştırmaya göre yabancı öğrenciler Alman ekonomisine katkı sağlıyor.

Almanya’ya yüksek tahsil için gelen yabancı öğrenciler sadece bilim dünyasının değil ekonominin de yüzünü güldürüyor. Federal Eğitim Bakanlığı ve Alman Akademik Değişim Servisi’nin (DAAD) yaptırdığı aktüel bir araştırma, 2011 yılında ülkedeki 160 bin 702 yabancı üniversite öğrencisinin tüketici harcamalarının 1,531 milyar Euro’yu bulduğunu ortaya koydu.

Almanya, Hollanda, Avusturya, Polonya, İsviçre ve İspanya’daki yabancı öğrencilerin bulundukları ülkeye yaptığı katkıyı karşılaştıran Prognos isimli ekonomik araştırma şirketinin raporunda, Almanya’daki yabancı öğrencilerin harcamalarından ülkenin kasasına 400 milyon Euro vergi olarak girdiğine dikkat çekildi. Böylece her bir öğrenci yılda devlet kasasına yaklaşık 2 bin 500 Euro katkı sağladı.

Ayrıca bu üniversitelilerin yaptığı harcamalarla 22 bin kişinin istihdamına denk gelecek bir kazanç sağlandı. Devletin yabancı öğrencilerin eğitimi için harcadığı miktarın, bu öğrencilerin sadece yüzde 30’unun eğitimini tamamladıktan sonra Almanya’da 5 yıl çalışmasıyla devletin kasasına geri girdiği de diğer bir ilginç detay.

Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka araştırmanın sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Wanka, “Almanya’ya gelen yabancı öğrencilerin sayısının artmaya devam etmesine seviniyoruz. Bilgi, fikir ve bulguların paylaşımına katkı sağladıkları için hoş geldiler” dedi.

Araştırmanın ayrıca yabancı öğrencilerin Almanya’ya çok somut ekonomik fayda sağladığını ortaya koyduğuna dikkat çeken bakan, “Onlar yatırım yapıyorlar, tüketiyorlar, vergi ödüyorlar ve istihdama vesile oluyorlar” diye konuştu. Dünya genelinden Almanya’ya öğrenci çekebilmek ve eğitimlerini tamamladıktan sonra burada tutabilmek için yükseköğretim kurumlarına yatırım yapmak gerektiğini dile getiren Bakan Wanka, karlı bir yatırım olduğu için federal ve eyalet hükümetleri olarak yabancı öğrencilerin sayısını artırmayı kendilerine hedef koyduklarını belirtti.

DAAD Başkanı Margret Wintermantel ise yükseköğretim görenlerin eğitimlerini tamamladıktan sonra burada kalmasalar bile ülkeye büyük katkı sağladıklarını vurguladı. Wintermantel, kendi memleketlerine uzman olarak dönenlerin Almanya’nın dostu ve birer elçisi haline geldiğini, iki ülke arasında köprü rolünü üstlendiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar