Vizelerin kaldırılması turizme yarayacak

-AB Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı aldı -TÜROFED Başkanı Ayık: - "Böylece Türkiye, AB'nin parçası olmaya bir adım daha yaklaştı. Bu da Türkiye'nin imajına olumlu katkı yapacak. Orta ve uzun vadede Avrupa'dan Türkiye'ye olan seyahatlerin sayısı da artacak" -Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Onaran: - "Türkiye'den çıkışların yarısından fazlası Avrupa'ya yapılıyor. 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa'ya seyahatte ciddi bir artış olacak. Bir kere insanlar psikolojik olarak ilgi gösterecektir. Belki 400-500 bin, bir artı vatandaşımız bu yıl AB'ye gidecektir"

Google Haberlere Abone ol
Vizelerin kaldırılması turizme yarayacak

İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı alırken, Türk turizmcilerine göre bu karar hem Türkiye'den Avrupa'ya giden, hem de Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını artıracak.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

Söz konusu karara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bunun Türkiye için önemli bir eşik olduğunu söyledi.

Bundan sonra Türk vatandaşlarının Avrupa'ya daha çok gideceğini aktaran Ayık, böylece Türkiye'nin AB'nin parçası olmaya bir adım daha yaklaştığını dile getirdi.

Ayık, bunun da Türkiye'nin imajına olumlu bir katkı yapacağını, orta ve uzun vadede Avrupa'dan Türkiye'ye olan seyahatlerin sayısının da artacağını ifade etti.



- "Her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakam Türkiye'nin cebinde kalacak"

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise vizelere çok ciddi bir para ödendiğini, kişi başı ortalama 100 avro civarında bir maliyetin olduğunu söyledi.

Yılda 1 milyon civarında Schengen vizesi verildiği bilgisini veren Onaran, buna göre her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakamın Türkiye'nin cebinde kalacağını kaydetti.

Onaran, vizenin ciddi bir prosedür olduğuna ve evrakların hazırlanmasının ciddi zaman aldığına işaret ederek, "Böylece bunların hepsi ortadan kalkacak" şeklinde konuştu.

"Siz nasıl son dakikada buradan hafta sonu Gaziantep'e yemek yemek için gitmeyi düşünüyorsanız; artık AB ülkelerine de benzeri şekilde gidilebilinecek" diyen Onaran, özellikle hafta sonu kısa süreli turların çok ciddi şekilde artacağını, burada yüzde 50'nin üzerinde bir artış olabileceğinin altını çizdi.

Onaran, Türkiye'den çıkışların yarısından fazlasının Avrupa'ya yapıldığına ve 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa’ya seyahatte ciddi bir artış olacağına işaret ederek, "Bir kere insanlar psikolojik olarak ilgi gösterecektir. Belki 400-500 bin, bir artı vatandaşımız bu yıl AB'ye gidecektir" şeklinde konuştu.

Bu sayede yurt dışından gelen turistlerin azalmasından dolayı uçaklardaki birçok boş koltuğun da kapanacağını vurgulayan Onaran, bunun uçakların maliyetlerinin karşılanması açısından da güzel bir artı olacağına dikkati çekerek, "THY dahil tüm Türk menşeli hava yolu şirketlerine bu yıl bence bir kaç yüz binin üzerinde artı, ek kapasite gelecektir" ifadelerini kullandı.

Onaran, yurt dışı turlarına olan talepte değişikliklerin 1 Temmuz'dan hemen sonra olabileceğini bildirdi.

Bu sene Türk turizminin iyi gittiğini belirten Onaran, şirket olarak bu yıl yurt içi turizmde yüzde 50, yurt dışı turlarda ise yüzde 20'nin üzerinde büyüdüklerini, ileri tarihli turlar için de ciddi talep aldıklarını vurguladı.

Türkiye'nin son yıllarda komşu ülkeleri daha fazla keşfetmeye başladığına dikkati çeken Onaran, şunları kaydetti:

"Artık insanlar 1-2 saat mesafedeki uçuş yerlerine gidip, hafta sonlarını orada değerlendirebiliyorlar. Bu noktada Avrupa'daki vizeli olan destinasyonlar ciddi bir sorundu. Örneğin biz bir Viyana turunu düşük sezonda 199 avrodan satabiliyoruz. Bunun üzerine 100 avro da vize ücreti koyduğunuzda maliyetler neredeyse yarı yarıya artıyordu. İşte bunlar artık olmayacak."

- Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor



Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan verilere göre Avrupa Birliği'nde (AB) 1995'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır kontrolleri kaldırıldı.

Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirildi. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor.

Schengen'e üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dan oluşurken, AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahil bulunuyor.

Yorumlar