Vergi Borçlarında Elektronik Tebligat Dönemi Başlıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek borç tebligatlarının elektronik ortamda gönderileceğini açıkladı. Tebligatı okuyan mükellefin 'okundu' bilgisi anında Maliye'ye düşecek.

Google Haberlere Abone ol
Vergi Borçlarında Elektronik Tebligat Dönemi Başlıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılacak yasa değişikliğiyle Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) tebligatlarını mükelleflere bundan böyle elektronik ortamda göndereceğini söyledi. Şimşek, 'Bu sayede hız, faaliyet ve verimlilik artacak, tebligatların ulaşım derdi ortadan kalkacak ve yalnızca bu iş için harcadığımız yıllık takribî 100 milyon lira devletin cebinde kalacak' dedi.

DEVLET HIZLA ALACAĞINI İSTEYECEK

Maliye Bakanlığı, GİB'in bütün birimlerinden mükelleflere yönelik yapılacak bildirimlerin ve tebligatların elektronik yolla süratli ve etken yapılmasına İmkan verecek e-Tebligat uygulamasını yaşama geçirmeye hazırlanıyor.

HER MÜKELLEFİN BİR HESABI OLACAK

Konuya ait AA muhabirine izahatlarda olan Şimşek, tebligatların şu anda GİB'in merkez birimleri ve ya vergi dairelerinden aşırı sayıda memur ve posta yolu ile yapıldığını anlatım etti. Bunun da hem ilgili memurlar üstünde önemli bir iş yükü oluşturduğuna hem de sürat ve etkinliği düşürdüğüne dikkati çeken Şimşek, bundan böyle bu sistemden vazgeçtiklerini söyledi. Yapılacak yasa değişikliğiyle tebligatlarda elektronik düzene geçileceği bilgisini sağlayan Şimşek, şunları kaydetti: 'Gelir İdaresi Başkanlığımız, tebligatlarını mükelleflere bundan böyle elektronik ortamda gönderecek.

DEVLET ANINDA BİLECEK

Şu anda tercih ettiğimiz internet vergi dairesi içerisinde her mükellefin bir hesabı olacak ve tebligatlar, bu konsept üstünden ulaştırılacak. Buraya bir tebligat yapıldığında, mükellefin düzene kayıtlı cep telefonuna ve e-mail adresine de bir bildirim gidecek. Mükelleflerimiz böylece, konsept üstünden kendilerine bir tebligat geldiğinden haberdar olacak.

VATANDAŞIN OKUDUĞU GÖRÜLECEK

Mükelleflerimiz, tebligata baktığı süre GİB'in bundan otomatik haberi olacak ve böylece tebligatın insana iletildiğinden emin olunacak. Ayrıca, mükellef buraya baksın ve ya bakmasın, belirli bir gün sonra tebligat oluşmuş sayılacak.'

İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ KOLAYLAŞACAK

e-Tebligat uygulaması ile gönderimlerle ilgili her evrenin kayıt altına alınacağını da söyleyen Şimşek, bu sayede GİB ve mükellef açısından ispat yükümlüğünün de kolaylaşacağını söyledi. Şimşek, böylece maliyetlerin de önemli oranda düşeceğini vurgulayarak, 'Bu sayede hız, faaliyet ve verimlilik artacak, tebligatların ulaşım derdi ortadan kalkacak ve yalnızca bu iş için harcadığımız yıllık takribî 100 milyon lira devletin cebinde kalacak' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar