'Vergi affı değil, yeniden yapılandırma geliyor'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda vergi affı olarak bilinen Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun teklifine yönelik tepkiler ve zamanında vergisini ödeyen mükellefe haksızlık...

Google Haberlere Abone ol
'Vergi affı değil, yeniden yapılandırma geliyor'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda vergi affı olarak bilinen Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun teklifine yönelik tepkiler ve zamanında vergisini ödeyen mükellefe haksızlık yapıldığı yorumlarına katılmadığını söyledi. Asıl borçlardan bir kuruşun dahi silinmediğini, sadece yüksek faizlerin yeniden yapılandırıldığını belirten Demirtaş, “Borcu olan mükelleflerin büyük kısmı, 2008 krizinde zorda kalan mükellefler. Bir önceki yeniden yapılandırmada borçlarını ödeyemeyen 130 bin mükellef zaten çok zor durumda. Sadece İzmir’de 15 bin üyemizin bu yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var.” dedi. Vergisini zamanında ödeyen mükellefe, SGK'de olduğu gibi yüzde 5 indirim uygulanması gerektiğini de savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na 2 Haziran 2014 tarihinde sevk edilen ve kanunlaşma süreci devam eden teklifle Maliye Bakanlığı veya SGK'ye olan borçlar başta olmak üzere çeşitli kamu alacaklarının, TEFE/ÜFE aylık değişim oranına endekslenmek suretiyle yeniden yapılandırılarak, 36 ayda 18 taksitte ödenmesine imkan sağlanacak. Kanunun gündeme gelmesiyle birlikte, “Vergisini, SGK primini zamanında ödeyen mükelleflere haksızlık yapılıyor.” yorumları yapıldığına dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, “Oysa 2011’de, 6111 sayılı yasayla yapılan ve yine Af Yasası olarak bilinen son yapılandırmada da bu alacaklar, piyasa faizinin üzerindeki bir faizle taksitlendirilmişti. Kaldı ki 2011 yılında yapılan yeniden yapılandırma sonucunda, 2012 yılında yaklaşık 21 milyar TL gelir elde edildi ve bu tutar, genel bütçe vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyordu. 2013 yılında da yaklaşık 25 milyar TL gelir elde edildi. Bu tutar da genel bütçe gelirlerinin yüzde 7,5’ine tekabül ediyordu. Eğer bu tahsilatlar yapılmamış olsaydı, daha yüksek bütçe açıkları ve bunun neticesinde de daha yüksek enflasyonist baskı ve daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmamız kaçınılmaz olurdu. Bu da hem ülkemiz ekonomisinin hem de tüm mükelleflerin reel anlamda zarar görmesine neden olurdu.” şeklinde konuştu.

'ASIL BORÇLARDAN BİR KURUŞ SİLİNMİYOR'

Diğer yandan, her ne kadar kamuoyunda Af Yasası olarak isimlendirilmiş olsa da esas itibariyle gerek daha önceki 6111 sayılı kanun gerekse gündemdeki teklifin, kesinleşmiş vergi borçlarının asıllarında tek kuruş indirimi ya da silmeyi öngörmediğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, şöyle devam etti: “Tasarı incelendiğinde kamu alacaklarının, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar TEFE/ÜFE değişim oranında hesaplanacak ek tutar dikkate alınarak tahsil edileceği görülecektir. Bu borcun taksitle ödenme talebi halinde de taksit süreleri için piyasa şartları düzeyinde faiz hesaplanarak kamu tahsilat yapacak. İndirilen kısım, kanunlar gereği piyasa faizlerinin çok üstünde olan faizlerdir. Bu faizlerin makul seviyeye indirilmesinin af olarak nitelendirilemeyeceği açıktır. Silinen kısımlar ise henüz kesinleşmemiş olan, dava konusu edilebilecek cezaların belli bir oranıdır. Yani hiçbir mükellefin vergi borcunun aslı silinmiyor. Haksızlık yapıldığı yorumları doğru değil.”

130 BİN MÜKELLEF TAKSİTLERİNİ ÖDEYEMEDİ

2011 yılında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını sağlayan 6111 sayılı kanunla yapılan taksitlendirmede ödeme sürelerinin sona erdiğini de hatırlatan Demirtaş, “Taksitlerini zamanında ödeyememeleri sebebiyle sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplam 130 binden fazla mükellef, bu yasadan yararlanma haklarını kaybetti. Bu mükelleflerin büyük kısmı, halen etkileri devam eden 2008 kriziyle zor durumda kalan, ayakta kalma savaşı veren mükellefler. Sadece İzmir’de 15 bin üyemizin bu yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var.” dedi. CİHAN

Yorumlar