VEDAŞ'tan kayıp kaçakla mücadele

- EPDK: "Elektrikte kayıp kaçak oranının en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ bölgesinde hayata geçirilen Ar-Ge projesi ile kayıp kaçak oranlarında önemli düşüş sağlandı"

Google Haberlere Abone ol
VEDAŞ'tan kayıp kaçakla mücadele

ANKARA (AA) - Elektrikte kayıp kaçak oranının en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ bölgesinde hayata geçirilen Ar-Ge projesi ile kayıp kaçak oranlarında önemli düşüş sağlandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan yazılı açıklamaya göre, Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) tarafından geliştirilen uzaktan takip ve kontrol sistemiyle, kaçak elektrik kullanımında azalma kaydedildi.

Kayıp kaçak oranında en yüksek ikinci dağıtım bölgesi konumundaki Van'ın Gevaş ilçesinde hayata geçirilen pilot projeye ilişkin, "PLC’li (uzaktan takip ve kontrol edilebilen) sayaçlar şebekedeki direklere montajlandı. Tüketicilerin tüketimlerini görebilmelerini teminen evlere de endeks takip ekranı konuldu. Kontrolden uzak bazı köylerde de açık iletkenli şebeke, kapalı iletkenli şebekeye dönüştürüldü." ifadeleri kullanıldı.

- Enerjide tüketim yarı yarıya azaldı

Sayaçlara müdahale veya aşırı akım durumunda alarm veren ve uzaktan enerji açma kesme işlemi gerçekleştirmeyi sağlayan bu sistemlerin uygulandığı ilk 8 ayda alınan enerji miktarı yarı yarıya düşerken, tahakkuk oranı yüzde 20'ye kadar arttı.

Kayıp kaçak kullanımdaki ilk sonuçlara göre bölgede önemli düşüşler sağlanırken, arıza sayıları ve süreleri yarı yarıya azaldı. Ayrıca enerji kalitesi artarken, kapasite artışı için yatırım ihtiyacına da orta vadede gerek kalmadı.

Projeyle bölgedeki tüketicilerin büyük çoğunluğunun kaçak elektrik kullandığı algısının doğru olmadığının belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, kaçak elektrik kullanan kişi sayısının az, ancak kaçak kullanım miktarının fazla olduğu belirtildi.

- EPDK projelere destek sağlıyor

Projenin bölge geneline yayılmasıyla bölgede talep daralması ve buna bağlı kayıp kaçak oranının önemli oranlarda düşeceği ve bu bağlamda da uzun vadede tarifeyi düşürecek etkisinin olması bekleniyor.

Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerini kapsayan bölgede 2013 yılında yüzde 65,8 olan kayıp kaçak oranı, geçen yıl yüzde 59,7’ye geriledi.

EPDK geçen ay elektrik dağıtım şirketlerinin, kayıp-kaçak oranını azaltmaya dönük Ar-Ge çalışmalarını teşvik etmek amacıyla 5 yıl için toplam 203 milyon lira bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Yorumlar