"Vatandaşlar tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldi"

- Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Çiftçi: - "Şubat 2018 itibarıyla aylık bazda ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 1,68'e, konut kredisi faiz oranı yüzde 1,22 ve taşıt kredisi faiz oranı yüzde 1,51'e yükseldi. Bu yükselişin etkisiyle de vatandaşlar tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldi"

Google Haberlere Abone ol
"Vatandaşlar tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldi"

İSTANBUL (AA) - Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, Şubat 2018 itibarıyla aylık bazda ihtiyaç kredisi faiz oranının yüzde 1,68'e, konut kredisi faiz oranının yüzde 1,22 ve taşıt kredisi faiz oranının yüzde 1,51'e yükseldiğini, bu yükselişin etkisiyle de vatandaşların tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldiğini bildirdi.

Birevim'den yapılan açıklamaya göre, tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sektörü hızla büyümeye devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, Birevim'in, tescilli ve kendine özgü tasarrufa dayalı modeliyle vatandaşların belli bir plan dahilinde ev ve araba sahibi olmalarını sağladığını kaydetti.

Vatandaşların, geliştirilen tasarruf programına dahil edilmesiyle başlayan bu süre zarfında bireylerin, yüksek faiz maliyetleriyle karşılaşmadığını, orta ve alt gelir grubundaki vatandaşların tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeliyle rahatlıkla ev sahibi olduklarını aktaran Çiftçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde konut alımında faizler her dönem yüksek seyretti. Günümüzde ise aynı şekilde yüksek faizler, uzun vade kredi kullanımında çok yüksek faiz maliyetlerini de beraberinde getiriyor. Bu durum, tasarrufa dayalı faizsiz ev alım modeline duyulan ihtiyacı da ortaya koyuyor. Faiz olmadığı için yüksek talep gören bu sektör sürekli büyüyen bir grafik çiziyor. Konut alımında faizlerin son 10 yılın en yüksek seviyelerine çıkmış olması, insanların ihtiyacını karşılayamaması anlamına geliyor. Bunun da etkisiyle tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sektörü hızla ön plana çıkıyor. Kişiler kendi tasarruflarıyla ev sahibi oldukları için başka bir kurum tarafından finanse edilmiyorlar.

Hal böyle olunca faiz yükü ortadan kalkmış oluyor. Birevim'in tasarrufla faizsiz modelinde oluşan tüm fayda ise tekrar tasarruf sahiplerine dönüyor. Örneğin, 200 bin lira değerinde bir ev sahibi olmak isteyen kişi kredi kullandığı zaman 180 bin lira fazladan faiz ödemesi yaparken toplam ödemesi 380 bin lira oluyor. Ayrıca kredi kullanılması durumunda 3 bin 167 lira aylık taksitler ödemek zorunda kalıyor. Birevim'in tasarrufa dayalı faizsiz modelinde ise 200 bin lira değerinde bir ev için hiç fark ve faiz ödenmezken, aylık taksitler evini teslim almadan önce 833 lira, evini teslim aldıktan sonra ise bin 633 lira oluyor. Kişi, evini Birevim modeliyle hem uygun taksitlerle alırken hem de hiç faiz veya vade farkı ödemiyor."

Bu gelişmeler çerçevesinde tasarrufa dayalı faizsiz ev alım sektörünün sürekli büyüdüğünü belirten Çiftçi, konut alımında faizlerin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sektörünün gelişimini tetiklediğini kaydetti.

Çiftçi, kredi ve mevduat faizlerinde yeni yılda da artışın sürdüğünü vurgulayarak, Şubat 2018 itibarıyla aylık bazda ihtiyaç kredisi faiz oranının yüzde 1,68'e, konut kredisi faiz oranının yüzde 1,22 ve taşıt kredisi faiz oranının yüzde 1,51'e yükseldiğini, bu yükselişin etkisiyle de vatandaşların tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldiğini bildirdi.



Yorumlar