Üzüm yaprağı da sigortalanabilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından üzüm yaprağının da sigortalanacağını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Üzüm yaprağı da sigortalanabilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından üzüm yaprağının da sigortalanacağını bildirdi. Manisa Öğretmenevi’nde TARSİM Bölge Müdürlüğünün eksperlerinin eğitimine katılan Engürülü, yaptığı konuşmada Manisa’ya özel bilim ve danışma kurulu kurulduğunu, yedi profesör ve beş doçentin çalışmalarıyla bağ yaprağının da sigortalanabileceğini açıkladı. Engürülü, “Bu bilim danışma kuruluyla beraber yeni risklerin değerlendirilmesini yapıyoruz. Kurulun kabul ettiği bir projeyle bu yıl Manisa ilinde başlayan, Denizli ve Tokat'ta da gerçekleştirilecek olan yaprağın sigortalanabilmesi için çalışma başlatıldı.” dedi.

Daire Başkanı Engürülü, tarımda meteorolojik risklerin önemli bir yer tuttuğunu belirterek, çiftçileri sigorta yaptırmaya davet etti. 2013 yılında devletin TARSİM'e 321 milyon lira ödediğini, 2014 içinse bütçeden 336 milyon lira ayrıldığını bildirdi. İklim değişikliklerinden dolayı sigortanın daha önemli hale geldiğini vurgulayarak, “Kuraklık sigortası yapabilmek için çalışmalara devam ediyoruz ancak bunun için bir model geliştirilmesi lazım. Bilim danışma kurulu, havuz yönetim kurulu, TARSİM teknik ekibi ve bakanlığımızla birlikte kafa yoruyoruz. Bunu henüz çözebildiğimizi, model oluşturduğumuzu söyleyemiyoruz. En kısa sürede bunu da yaparak, ülkenin gündeminde olan kuraklık sigortası modelini geliştirmeye gayret edeceğiz, yapmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ise eksperlerin hasar tespitlerinde güler yüzlü olması gerektiğini belirterek, 2013'ün zor bir yıl olduğunu söyledi. Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt da Manisa bölgesini kapsayan yedi ilde 52 bin hasar tespiti yaptıklarını, bunların sonucunda 17 bin hasar dosyasına 99 milyon lira ödediklerini, 2013 yılında 99 milyon liralık hasarın 87 milyon lirasının sadece Manisa’da ödendiğini dile getirdi.

TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü'nün sahada çalışan 82 ekspertize verdiği eğitime Daire Başkanı Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Karakurt, İl Müdürü Hasan Çebi, Bölge Müdürü Yıldırım ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman katıldı. CİHAN

Yorumlar