Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısı

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Uyuşturucu ile mücadele eden birimlerin etkin çalışmaları ve gümrük kapılarında alınan tedbirler neticesinde uyuşturucu ticaret rotası değişmek zorunda kaldı" - "Türkiye, artık uyuşturucu tacirleri için iyi bir transit güzergahı değil"

Google Haberlere Abone ol
Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısı

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uyuşturucu ile mücadele eden birimlerin etkin çalışmaları ve gümrük kapılarında alınan tedbirler neticesinde uyuşturucu ticaret rotasının değişmek zorunda kaldığını belirterek, "Türkiye'nin artık uyuşturucu tacirleri için iyi bir transit güzergahı değil." dedi.

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve diğer ilgililerin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.

Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, uyuşturucu ile mücadele eden birimlerin etkin çalışmaları ve gümrük kapılarında alınan tedbirler sonucunda uyuşturucu ticaret rotasının değişmek zorunda kaldığını belirterek, bu durumun uluslararası raporlara da yansıdığını ifade etti.

Türkiye'nin artık uyuşturucu tacirleri için iyi bir transit güzergahı olmadığına işaret eden Tüfenkci, "Şimdi bir sorun ortaya çıktı. Bu güzergah değişti ama içeride de yapılan etkin mücadelelerle birlikte eskiden doğudan batıya bir uyuşturucu trafiği vardı, şimdi batı kapılarımızdan Türkiye'ye uyuşturucu girme gibi teşebbüsler oluyor. Bu noktada yakalamalar arttı." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, başta İstanbul olmak üzere ekiplerin, havalimanları, hızlı kargo ve posta dağıtım merkezlerinde çok sayıda sentetik uyuşturucu ele geçirdiklerini belirterek, 2016 ekim sonu itibarıyla toplam uyuşturucu yakalama miktarının 2,3 tona ulaştığını kaydetti.

Uyuşturucu ile mücadeleyi insani bir görev addettiklerini vurgulayan Tüfenkci, "Uyuşturucu ve terörün birbirini desteklediği herkesin malumu. Uluslararası kuruluşlarla da iş birliği gerekiyor. Bu çerçevede uluslararası, bölgesel ve ikili çalışmalarımızı da aralıksız sürdürmekteyiz." diye konuştu.

- "Son teknoloji cihazları kullanıyoruz"

Bakan Tüfenkci, uyuşturucu ile mücadele noktasında son teknoloji cihazları kullandıklarını ifade ederek, "Dünyanın en ileri gümrük idareleri ile aynı seviyede faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Sınır kapılarımızda uyuşturucu tarama cihazlarımız konuşlandırılmış durumda. Bunları gelişen teknolojiyle sürekli yenileme yoluna gidiyoruz. Özellikle Suriye, Irak kapılarımızda son teknoloji cihazları, bütün teknolojiyi kullanarak teknik anlamda mücadelemizi devam ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlık bünyesindeki komuta kontrol merkezi ile bütün sınır kapılarının denetim ve gözetimini Ankara'dan anlık yapabildiklerini belirten Tüfenkci, kolluk muhafaza biriminde çalışanlara da uyuşturucu ile mücadele konusunda ileri düzey eğitim verdiklerini dile getirdi.

Tüfenkci, toplantıda alınacak kararların uyuşturucu ile mücadele noktasındaki çalışmalara hız vereceğini ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Toplantı, diğer katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.

Yorumlar