ÜSİMP Patent Fuarı 2016

- TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yarman: - "Patent almak bir hedef olamaz. Satamadığınız patentler yarın elinizi ateş topu gibi yakar" - İSO Yönetim Kurulu Üyesi Eren: - "TPE verilerine göre 2005 yılında 900'ler civarında olan yerli patent başvuru sayısı 2015 yılında 5 bin 500 civarına çıktı"

Google Haberlere Abone ol
ÜSİMP Patent Fuarı 2016

İSTANBUL (AA) - Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, "Bazı kavramları çok sık tekrarladığımız zaman içini boşaltıyoruz. Patent almak bir hedef olamaz. Satamadığınız patentler yarın yaptığınız yatırımlarla beraber elinizi ateş topu gibi yakar." dedi.

Yarman, Harbiye Askeri Müzesi'nde düzenlenen Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu (ÜSİMP) Patent Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada elektronik sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türk elektronik sektörünün son yıllarda dijital akımların dışında kalarak Avrupa'daki hakim konumunu kaybettiğini aktaran Yarman, "Önceden buzdolabı, çamaşır makinesi satışlarında Avrupa'da hakimdik. 2005 yılında Avrupa'da satılan 2 televizyondan 1 tanesi Türkiye'den gidiyordu. Geride kalmamızın sebebi ne biliyor musunuz? Gösterge (Display) teknolojileri o kadar hızlı gelişti ki, biz ayak uyduramadık. Plazma ekranlar çıktı, arkasından LED ekranlar çıktı, arkasından aktif LED ekranlar çıktı… Biz bu teknolojileri çalışmadığımız için, fizikçilerimiz, matematikçilerimiz olmadığı için, teknoloji olmadığı için kaldık." diye konuştu.

Elektronik sanayicilerinin projeksiyonuna göre günümüzde 15 milyar dolar seviyesindeki elektronik üretiminin 2035 yılında 143 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğünü kaydeden Yayman, bunun sağlanabilmesi için mavi ve beyaz yaka çalışan sayısının 200 bin kişilik nitelikli personele gereksinim bulunduğunu anlattı.

Yazılım sektörü de dahil edildiğinde Türkiye'nin 2035 yılına kadar 500 bin çalışana ulaşması gerektiğini söyleyen Yayman, "Ülke olarak teknolojiyi yaşam biçimi haline getirmiş mühendislere, yazılımcılara, mavi gömlekli, beyaz gömlekli nitelikli personele ihtiyaç var. Bunlar gökten zembille mi inecek? Üniversitelerden yetiştireceğiz. Dünya koşullarında öncü olarak yetiştirmemiz gerekli." diye konuştu.

Yayman, Türkiye'de teknoloji, Ar-Ge, inovasyon ve patent konularının çok fazla dile getirildiği için içeriklerinin boşaltıldığını belirterek, "Bazı kavramları çok sık tekrarladığımız zaman içini boşaltıyoruz. Patent almak bir hedef olamaz. Satamadığınız patentler yarın yaptığınız yatırımlarla beraber elinizi ateş topu gibi yakar. Paranız gider. Patent, etkinlik ve verimlilik kavramlarını beraber işletmemiz gerekiyor. Fikrinizi çaldırmamanız lazım." ifadelerini kullandı.


- "AB ülkeleriyle makası kapatmanın yegane yolu üniversite-sanayi iş birliği"


ÜSİMP Yürütme Kurulu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, modern ekonominin en önemli faktörünün artık sermaye değil, bilgi ve know-how olduğunu anımsatarak, istikrarlı bir şekilde büyüyen Türkiye ekonomisinin teknoloji devrimine yetişmek için tüm gücüyle çabaladığını söyledi.

Teşviklerin girişimcilere ve üniversite bilim projelerine önemli destekler sağladığını anlatan Eren, "AB ülkeleriyle aramızdaki makası kapatmanın yegane yolu üniversite-sanayi iş birliğinden, stratejik ortaklıklardan geçiyor. İnovasyona ayrılan bütçenin artışı, yenilikçi ürün satışlarındaki artış ve patent başvurularındaki artış bu konudaki ilerlemenin en önemli göstergeleri oluyor." diye konuştu.

Eren, üniversite-sanayi iş birliğindeki çalışmaların ticari bilgiye dönüşebilmesi için bilginin koruma altına alınması gerekliliğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre 2005 yılında 900'ler civarında olan yerli patent başvuru sayısı 2015 yılında 5 bin 500 civarına çıktığını, yabancı patent başvuru sayısının 2005 yılında 2 bin 500 civarından 10 yıl içerisinde 8 bin 500'e çıktığını görmekteyiz. 2023 hedefimiz ise yerli patent başvurularında 50 bin rakamını yakalamaktır. Çok uçuk bir hedef gibi görünse de son 10 yılda 10'a katlamışız, önümüzdeki dönemde de 10'a katlayabilirsek, teşvikler ve insan kaynağımızın üretkenliğini düşünürsek buna ulaşmamız mümkün."

ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, ÜSİMP'in üniversitelerde üretilen bilginin transfer edilebilmesi ve sanayi-üniversite iş birliğini sistematik hale getirilmesi amacıyla patent fuarı düzenlediğini bildirdi.

Fuarda 19 Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) bulunduğunu aktaran Serbest, "Sergilenen patent sayısı bu yıl 124. Burada önemli bir ivmelenme var. Katılımcı sayısı ve ikili görüşme talebinde artış hepimizi sevindirdi." dedi.


- "Ameliyatlarda korneanın çökmemesi için yer tutucu olarak kullanıyoruz"


Türk bilim insanı VSY Biyoteknoloji Üst Yöneticisi (CEO) Ercan Varlıbaş, enerjik sunumuyla katılımcılara şirketinin gelişimini ve çalışmalarını anlattı.

Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin ortalama kilogram fiyatının 1,6 dolar seviyesinde olduğunu kaydeden Varlıbaş, 1 kilogram biyoteknolojik ürünün kilogram fiyatının 675 bin dolar seviyesinde seyrettiğini aktardı.

VSY Biotechnology tarafından geliştirilerek üretilen ham madde materyalinin Enova markalı yeni göz içi lenslerin imalatında kullanıldığını anlatan Varlıbaş, ürüne ilişkin bilgiler verdi.

Atlarda patojen olmasına karşın, insan vücudunun kabul ettiği bir bakteriyi çoğaltarak vücuda gerginlik sağlayan sodyum üronik asit sıvısını elde ettiklerini belirten Varlıbaş, şunları kaydetti:

"Bakterileri uygun aşamada çoğaltıp sentezledikten sonra ürünü yapıyoruz. Ameliyatlarda korneanın çökmemesi için yer tutucu olarak kullanıyoruz. Enjekte ediyoruz, ameliyatta opaklaşan lensi çıkarıp yerine yenisini koyabilmek için buna ihtiyaç var. Vücut buna reaksiyon göstermiyor.

Sıvının kullanımını göz içi için başlattık ama sonra keşfettik ki, yapısını değiştirerek dizde de kullanabiliyoruz. Bütün dünyaya satılıyor şu anda… Kişiler rahatlığa kavuşuyor. Cilt altında dolgu malzemesi olarak kullanılacak ürünümüz de hazırlanıyor, dudaklarda, yüzde yaptığımız botokslarla da kombine edilebilecek bu ürün… Bu ürünlerin katma değeri yüksek mi? Yüksek…"


- "Bilim insanları eğer yardım gelmezse bir süre sonra havlu atacaktır"


Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, endoskopilerde kullanılan başlıklarla ilgili buluşlarını çeşitli ülkelerde patentlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Patent giderlerinin önemli bir kısmının akademisyenlerin şahsi ödemeleriyle yapıldığına işaret eden Şahin, kamunun bilimsel patentlerin küresel patent ödemelerine destek vermesi gerektiğini anlatarak, "Kendi maaşlarıyla bilimsel çalışmalarını tescillemek isteyen bilim insanları eğer yardım gelmezse bir süre sonra havlu atacaktır. Bu konunun dikkatle ele alınmasını rica ediyoruz." diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgilere göre, "Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor" konulu fuar, TTO'ların teknoloji portföylerini tanıtmayı, sektör temsilcilerine ve yatırımcılara tanıtım süreçlerinde destek olmayı, sinerji ortamı yaratmayı ve üniversite ile yatırımcıları tek bir noktada buluşturmayı amaçlıyor.

Yarın da misafirleri ağırlayacak fuarda, 40 konuşmacı çeşitli konularda konferanslar verecek ve 4 ayrı panel düzenlenecek.

Yorumlar