Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, ekonomik köprü olacak

Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayicileri Derneği’nin (RUMELİSİAD) bu yıl ikincisini Bursa'da düzenleyeceği Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, Türk ve Rumelili işadamları arasında köprü kuracak.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, ekonomik köprü olacak

Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayicileri Derneği’nin (RUMELİSİAD) bu yıl ikincisini Bursa'da düzenleyeceği Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, Türk ve Rumelili işadamları arasında köprü kuracak.

Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye ve Balkanlar'daki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren RUMELİSİAD’ın en önemli projelerinden biri olan Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’nin tanıtım toplantısı Hilton Bursa Otel'de yapıldı.
Bursa’da düzenlenecek 2'nci Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini ve Balkan ülkelerinden gelen yetkililer ve işadamlarının katılımıyla 7 Şubat'ta gerçekleşecek.

Zirve hakkında bilgi veren RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı, geçen yılki zirvenin çok verimli geçtiğinin altını çizerek, “Geçen yıl ki zirvede 200’e yakın firma ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. 30’un üzerinde RUMELİ Derneği zirveye katıldı. 9 Balkan ülkesinden ticareti artırmak için temsilci katıldı. RUMELİSİAD, Balkan ülkelerinin iş dünyası işbirliği konusunda temsilcisi olarak belirlendi.” dedi. Zirve sonrasında RUMELİSİAD üyelerin Makedonya’da bazı yatırımlar yaptıklarını anlatan Kırcı, bu yıl ki zirve hakkında ise şunları söyledi: “Bu yıl en çok önem verdiğimiz etkinliklerden biri ikili iş görüşmeleri. İş dünyası temsilcilerinin bir araya gelerek iş bağlantıları kurmalarını hedefliyoruz. Uzun vadeli iş birliği ve ekonomik büyüme ile 150’nin üzerinde yabancı iş adamını yine aynı rakamlarda Bursalı iş adamları ile buluşturacağız.”

Açılış oturumuna Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katılacağını anlatan Kırcı, ayrıca yerel temsilcilerin yanında Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Ekonomi Bakanı Valon Saracini’nin de devam edileceğini söyledi. Küresel güç olabilmenin yolunun doğru iş birlikleri ve ekonomik güç oluşturmaktan geçtiğinin altını çizen Mustafa Kırcı, “Biz RUMELİSİAD üyeleri olarak her türlü olumsuzluğu bir kenara bırakarak, ülkelerimizin refahını artırmak amacı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Balkan Ekonomi Zirvesi'nde de amacımız Balkan ülkeleri arasındaki köprüleri geliştirmek. Bu köprüler geliştikçe bölgede güçlü izler bırakacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Balkanların ihmal edilemeyeceğine dikkat çekerken, kendilerinin de yaklaşık on yıldan bu yana Balkanlara açılarak orada bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’nin Balkanlar için büyük bir fırsat sunduğunun altını çizen Altepe, “Bizim açımızdan da oralar stratejik bölgeler. Doğu Avrupa’da AB’ye birer köprü olacak ülkeler, oradaki işletmelerin artması, Türkiye’deki ilişkilerin de gelişmesi Türkiye açısından, her açıdan bizim menfaatimize.” değerlendirmesinde bulundu.

Vali Münir Karaloğlu da Türkiye ve Balkanların kazan kazan pozisyonunda olduğunu belirterek, “Çok ciddi bir akrabalık ilişkileri var. Bu ilişkiler kapsamında RUMELİSİAD tarafından başlatılan zirve ile esas amaç Bursa ve Türkiyeli işadamlarının mevcut ilişkilerini sürdürebilmelerini sağlamak ve daha çok yeni ilişkiler ve yeni işbirliği kurabilmenin yollarını aramak.” ifadelerini kullandı.

ALANINDA ZİRVE İSİMLER KONUŞACAK

7 Şubat Cuma Günü Saat 10.00’da başlayacak RUMELİSİAD Balkan Ekonomi Zirvesi'nde düzenlenecek ‘Balkanlarda Mevcut Yatırım Ortamı’ başlıklı oturumda Kuzey Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Jan Apikyan, Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, Bulgar Türk İş Adamları Derneği Başkanı Vasif Emre Bilginer, Makedonya Türk Ticaret Odası Başkanı Eyüp Kahveci, Karadağ Ticaret Odası Başkanı Velimir Mijuskoviç, Sırbistan Novisad Belediye Başkan Yardımcısı Dragan Smarcıc ve Priştine Belediye Başkanı Dardan Sejdiu konuşma yapacak.

Zirvenin son oturumunda ise ‘Balkanlarda Köprü Oluşturanlar’ oturumu gerçekleştirilecek. Bu oturum ile de ülkeler arasında yatırım köprüleri kurmak hedefleniyor. Yine bu oturuma Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener ve Amerika’da Balkan Derneklerini çatısı altında toplayan Balkan Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Aras Konjhodzic konuşmacı olarak katılacak. CİHAN

Yorumlar