"Ulusaldan Küresele İş Makineleri Sektörü" paneli

- İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Öztoygar: - "İnşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatımızın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefine inancımız tamdır" - Prof. Dr. Uzunoğlu: - "Türkiye'nin 2030'a kadar 1,3 trilyon liralık yatırım planı bulunuyor. Bunların başarıyla yapılabilmesi için siyasi istikrar ve Türkiye'nin bölgesindeki iyileşmeler oldukça önemli"

Google Haberlere Abone ol
"Ulusaldan Küresele İş Makineleri Sektörü" paneli

İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Öztoygar, "İnşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatımızın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefine inancımız tamdır." dedi.

Öztoygar, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran'ın moderasyonuyla düzenlenen "Ulusaldan Küresele İş Makineleri Sektörü" panelinin açılış konuşmasında iş makineleri sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasını sağlamak için güçlü bir iş ve inşaat makineleri sektörüne gereksinim duyduğunu belirten Öztoygar, "Gelişmişlik ve ekonomi düzeyi göstergeleri arasında yer alan iş ve inşaat makineleri ve ekipmanları sektörü pazar büyüklüğü bakımından ülkemiz, Çin ve Hindistan ardından en hızlı büyüyen pazar olarak Avrupa’da 4’üncü iken 2023 yılında birinci sıraya dünyada ise altıncı sıraya ulaşmamız beklenmektedir." bilgisini verdi.

Öztoygar, dinamik pazarın yanı sıra imalat sanayisinin de artan teknolojik düzeyi ve kalitesi ile dünyada etkinliğini artırdığına dikkati çekerek, "Ülkemizde üretilen ürün grupları iç pazarda hakim konumda iken dünyada da aranan ürünler haline gelmektedir. Bununla birlikte dünyaca ünlü birçok iş makinesi bünyesinde artık önemli oranda Türk malı bileşen kullanılmaktadır." dedi.



- "İhracatımız 1,2 milyar dolar civarında"



İş makineleri sektöründe ihracatın artması için çalıştıklarını aktaran Öztoygar, uygun yatırım ortamı ve avantajları ışığında iş ve inşaat makineleri alanında doğrudan yabancı yatırımları ve ortaklıkları önemsediklerini dile getirdi.

Öztoygar şunları kaydetti:

"Yan unsurları ile birlikte iş ve inşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatımızın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefine inancımız tamdır. Bu çerçevede küresel önemi büyük olan bu sektörde uluslararası iş birliklerini geliştirmek amacıyla 2013 yılında 1. Uluslararası İş Makinaları Kongresi'ni başarı ile gerçekleştirdik. 2. kongreyi ise 20-21 Ekim 2016 tarihlerinde yine İstanbul’da gerçekleştirmek üzere yoğun çalışmalarımız devam etmektedir."

- "İMDER Afrika'da ticaret ofisleri açmalı"

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, İMDER'in Afrika'ya ticaret ve çözüm ofisleri açması halinde bölgedeki iş fırsatlarını daha seri yakalayabileceğini söyledi.

Reel sektörün olumsuz haberlerden fazla etkilenmemesi için haberleri gerektiğinden fazla takip etmemesi gerektiğini anlatan Güldağ, "Haberdar olmak insanın üç beş gereksiniminden birisidir ama sonuçta hakikaten bazen gündeme baktığınız zaman dükkanı kilitleyip gitmeniz gerek. Oysa makineci demek bana kalırsa savaşçı demek. Haberlerden çok fazla etkilenmemek, haberlerin sesini biraz kısarak takip etmek lazım." değerlendirmesini yaptı.

- "Türkiye'nin 2030'a kadar 1,3 trilyon lira yatırım planı var"

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ise Türkiye'nin 2030'a kadar 1,3 trilyon liralık yatırım planı bulunduğunu belirterek, "Altyapı yatırımları için 100 milyar dolar öngörülüyor, enerji projeleri için 100 milyar dolar, ulaşım yatırımları için 350 milyar dolar, konut ve kentsel dönüşüm için 400 milyar dolar ve ticari, eğitim, kültür, sağlık yatırımları için 350 milyar dolar yatırım planlanıyor. Tüm bunların başarıyla yapılabilmesi için siyasi istikrar ve Türkiye'nin bölgesindeki iyileşmeler oldukça önemli." diye konuştu.

Türkiye'de mevduat bankacılığının ötesinde yatırım bankacılığının gelişmesi gerektiğini anlatan Uzunoğlu, "Küçük işletmelerin finansal kaynaklara ulaşabilmesi için Türkiye'de yatırım bankacılığının bir an evvel gelişmesi, uygun finansman sağlaması gerekiyor." dedi.

Fortune Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros da Türkiye'deki gelişimin girişimcilik ve devlet destekleriyle doğrudan ilgisine dikkati çekti.

Panel plaket takdimleriyle sona erdi. Öğleden sonra İMDER'in gelen kurulu yapılacak. Yetkililerden edinilen bilgilere göre, yönetim kurulu başkanlığına yeniden Tamer Öztoygar'ın seçileceği bildirildi.

Yorumlar