Ukrayna krizi Rusya ekonomisine yüzde 1,8 küçülme olarak yansıyabilir

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması, Ukrayna’da yaşanan kriz ve Rusya’ya yönelik yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olacağı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna krizi Rusya ekonomisine yüzde 1,8 küçülme olarak yansıyabilir

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması, Ukrayna’da yaşanan kriz ve Rusya’ya yönelik yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olacağı kaydedildi. Dünya Bankası, Rusya ekonomisi ile ilgili iyi ve kötü senaryo üzerinde çalıştı. Kötü senaryoyaya göre yaşanan gelişmeler gayri safi milli hasılaya yüzde 1,8 küçülme olarak yansıyacak.

İyi senaryoya göre krizin Rusya’ya etkisi en az 2014’de yüzde 1,1 ve 2015 için de yüzde 1,3 küçülme olarak yansıyacak. Dünya Bankası 2014 için Rusya’dan 100-150 milyar dolar arasında nakit çıkışı olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise 2014’de 100 milyar dolar çıkması durumunda, bunun gayrisafi milli hasılaya yansımasının yüzde 0,6 olacağını ve yatırımlar açısından da yüzde 1,3’lük bir gerileme olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen ekonomi fırmunda konuşan Ulyukayev, “Biz 2014’ün ilk çeyreğinde 60 milyar dolar çıktığını dikkate alırsak,.. bu tek bird alga ve sonrasında küçük dalgalar olursa 2014 için 100 milyar dolarlık çıkış görülebilir. Bu şekilde bir senaryoda gayri safi milli hasılaya yansıma yüzde 0,6 olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar