Uganda Büyükelçisi, Trabzonlu işadamlarını ülkesine yatırıma çağırdı

Uganda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Johnson Agara Olwa, Trabzonlu işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Google Haberlere Abone ol
Uganda Büyükelçisi, Trabzonlu işadamlarını ülkesine yatırıma çağırdı

Uganda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Johnson Agara Olwa, Trabzonlu işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Karadeniz İşadamları Derneği’nin (KARGİD) davetlisi olarak eşiyle Trabzon’a gelen Büyükelçi Olwa, Zorlu Grand Hotel’de düzenlenen 'Uganda Ticaret ve Yatırım İmkanları Tanıtım Toplantısı'na katıldı. KARGİD Başkan Yardımcısı Murat Kayıkçıoğlu, programın başında yaptığı konuşmada, üyelerinin vizyonlarını geliştirmek, onlara yeni pazarlar bulmak ve küresel rakipleriyle rekabet edebilecek şirketler olabilmelerine imkan sağlamak için bazı organizasyonlar yaptıklarını anlattı. Kayıkçıoğlu, bu kapsamda, ülkeler arasında sosyal, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iş dünyasının birbirini tanıması ve güven ortamının sağlanmasını müteakip Türk işadamlarının Uganda’da iş yapmasını sağlamak ve ileride sağlanacak işbirliği için düzenledikleri programda Büyükelçi Olwa’yı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını vurguladı.

Büyükelçi Johnson Agara Olwa da, Uganda’nın Afrika’da stratejik bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Olwa, ülkesinde genel olarak özel sektörün yürüttüğü bir ekonomik yapının bulunduğunu kaydetti. Uganda’nın aynı zamanda bölgenin Avrupa Birliği denebilecek Doğu Afrika Birliği’nin üyesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Olwa, burada yapılacak üretimlerle aynı zamanda birlik üyesi diğer ülkelere de ürün satılabileceğini anlattı. Ülkelerinde son 20 yıldır çok barışçık bir yapının olduğuna işaret eden Olwa, Afrika’ya yatırım için güvenlik sorunun olmadığı, barışçıl ortamların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uganda’nın tarım, altın, petrol , doğalgaz, su ürünleri ve turizm alanlarında çok geniş kaynaklara sahip olduğunu dile getiren Büyükelçi, “Ekvator kuşağında bulunduğumuz için tarım ürünlerini yetiştirme bakımından son derece uygun bir iklime sahip. Özellikle pamuk, muz ve ananas gibi verimli doğal kaynaklarımız var. Tatlı su balıkçılığını var ve Avrupa ülkelerinin birçoğuna ihracat yapılıyor. Şeker kamışından şeker üretimi yapılabilir. Altın, gümüş, elmas, bakır ve kömür gibi işletilmeyi bekleyen zengin yer altı kaynaklarımız mevcut. Güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında yatırım yapılabilir. Petrol ve gaz çıkartılabilir. Şuanda bir Türk şirketi petrol çıkartma çalışmalarına başladı. Sadece petrol endüstrisine yönelik çok geniş alanda iş yapılabilir. Rafineri, petrol boru hattı, yol yatırımlarına ihtiyaç var. Bilgisayar ve bilgisayar malzemesi ve program satabilirsiniz. Sağlık, eğitim, bankacılık, ilaç, manifatura ve hizmet sektöründe iş yapabilirsiniz.” dedi.

Devletle işbirliğinin çok rahat sağlayabileceğinin altını çizen Büyükelçi Olwa, yap-işlet-devret modeliyle yatırım çalışmaları yaptıklarını belirtti. Uganda’da yapılacak üretimin için çevresinde geniş bir pazarın da bulunduğunu kaydeden Olwa, bu ürünlerin Doğu Afrika Birliği’ne üye diğer ülkelere de hiçbir sorun yaşanmadan ulaştırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

CİHAN

Yorumlar