UDDer Türkiye’nin güvenlik ve sağlık tablosunu açıklayacak

- UDDer, tekstilden oyuncağa, asansörden gıdaya Türkiye’nin güvenlik ve sağlık tablosunu açıklayacak - UDDer Başkanı Uçar: - "Konunun uzmanları tekstil ürünleri, oyuncaklar, asansörler, gıda gibi pek çok ürünün sağlığa uygunluğu ve güvenilirlikleri hakkında hazırladıkları çarpıcı raporları kamuoyuyla paylaşacaklar"

Google Haberlere Abone ol
UDDer Türkiye’nin güvenlik ve sağlık tablosunu açıklayacak

İSTANBUL (AA) - Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDer), oyuncak, tekstil, gıda, beyaz eşya ve asansörde Türkiye’nin güvenirlilik haritasını açıklayacak.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, tekstilden oyuncağa, asansörden gıdaya Türkiye’nin güvenlik ve sağlık tablosunu açıklanacağı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UDDer Başkanı Selçuk Uçar, 4. Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu'nda gündelik hayatta en çok kullanılan ürünlerin güvenlik etkilerini mercek altına alacaklarını belirterek, “Konunun uzmanları tekstil ürünleri, oyuncaklar, asansörler, gıda gibi pek çok ürünün sağlığa uygunluğu ve güvenilirlikleri hakkında hazırladıkları çarpıcı raporları kamuoyu ile paylaşacaklar.” ifadelerini kullandı.

Uçar, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek, düzenleyecekleri 4. sempozyumla toplumun farkında olmadığı pek çok tehlikeyi raporlarla ortaya koyacaklarını bildirdi.

Sempozyumu 11-12 Kasım’da Harbiye Askeri Müze’de yapacaklarını belirten Uçar, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın vazgeçemediği oyuncaklardan, gıda ve organik gıdaya, güvenlikleri sık sık sorgulanan asansörlerden her evde birkaç tane bulunan beyaz eşyaya hayatımızın her alanında kullanıp tükettiğimiz ürünlerin güvenlik etkilerini mercek altına alacağız. Bilindiği gibi oyuncaklar ve tekstil ürünleri kanser dahil pek çok hastalık riskini ve tehlikeyi barındırıyor.

Asansörlerin güvenilirlikleri konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor. Organik gıdaların ne kadar organik olduğu konusunda vatandaşlarımızın kafasında şüpheler var. Evlerimizdeki beyaz eşyalarla ilgili sık sık şikâyetler duyuyoruz. Her biri alanında uzman konuklarımız, bu ürünlerin uygunlukları ve güvenilirlikleri hakkında hazırladıkları raporları kamuoyu ile paylaşacaklar. Kısaca söylemek gerekirse toplantımızda oyuncaktan tekstile, gıda ve asansörden beyaz eşyaya her gün kullanıp tükettiğimiz ürünlerle ilgili kapsamlı bir Türkiye tablosu ortaya koyacağız."

- Sektörde faaliyet gösterenler tek çatı altında

UDDer Başkanı Uçar, sektörde test, muayene, gözetim ve belgelendirme yapan, mevzuat hazırlayan veya denetleyen kamu ve özel sektör kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında buluşturduğunu bildirerek, “Halen 100 üyeyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Derneğimiz 10 yıl önce test, muayene ve belgelendirmenin gelişimini ve tanıtımını desteklemek amacıyla kuruldu.

Ulusal uygunluk değerlendirme sisteminin etkinliğinin ve güvenirliliğinin arttırılması hedefiyle tüm paydaşlar arasında işbirliği yapıyoruz. Geride bıraktığımız 10 yılda uygunluk değerlendirme konusunda farkındalığın arttırılması ve kamuoyunu bilinçlendirmeye odaklandık.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar