Üçüncü havalimanına Danıştay'tan durdurma!

İstanbul Boğazı'na inşa edilmekte olan 3. köprünün Beykoz ve Rumelifeneri'ndeki bağlantı yollarının imar planına yargıdan iptal kararı çıkmasının ardından bu kez de bir iptal kararın da 3. havalimanından geldi. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'ndan 3. havalimanı için son dakika kararın. (DİDDK), İstanbul Barosu'nun yürütmeyi durdurulması için Danıştay'a başvurdu. Danıştay'da inşaatı devam eden 3. Havaalanı projesi için Bakanlar Kurulu'nun, "acele kamulaştırma" kararının yürütmesini durdurdu.

Google Haberlere Abone ol
Üçüncü havalimanına Danıştay'tan durdurma!
Hükümetin 3. havalimanı için aldığı 'acele kamulaştırma' kararını Danıştay durdurdu. 'Acele kamulaştırma' için yurt savunması gibi gerekçelerin oluşmadığı belirtildi.
Hükümetin 3. Havalimanı için aldığı 'acele kamulaştırma' kararını Danıştay durdurdu.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu (DİDDK), yapım aşamasındaki 3. Havaalanı projesi için Bakanlar Kurulu'nun, "acele kamulaştırma" kararının yürütmesini durdurdu.
İSTANBUL BAROSU BAŞROLDE
Davanın gelişimi şöyle oldu: İstanbul Barosu, Ağaçlı köylüleri adına açtığı davada, TOKİ'ye 3. Havaalanı Projesi için acele kamulaştırma yetkisi veren 17 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan, 2 Ocak 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.



DAİRE YÜRÜTMEYİ DURDURMAYI REDDETTİ
Başbakanlık ve TOKİ yanında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü davaya müdahil oldu. Baro, yargılama konusu acele kamulaştırma işleminin "yurt savunması" ya da "yurt savunmasına benzer" bir nitelikte olmadığının açık olduğu vurgulanarak, kararın durdurulmasını talep etti. Danıştay 6. Dairesi, 9 Haziran 2014'te davacı Ağaçlı Köyü sakinlerine ait taşınmazı da kapsayan alanın acele kamulaştırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınmış ise de uygulanmadığı ve bu aşamada uygulanmayan acele kamulaştırma kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek telafisi güç bir durumun bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.
KURUL YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Baro ise karara DİDDK'da itiraz etti. Kurul, 22 Ekim 2014'te Daire'nin ret kararını kaldırdı ve acele kamulaştırma işleminin yürütmesini durdurdu. Kamulaştırma Kanunu'nun 27. maddesinde, 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulu'nca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılabileceği vurgulanarak, özetle şöyle denildi:
MÜLKİYET HAKKINA MÜDAHALE
"Bu itibarla, Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, kamu gücü kullanılarak özel mülkiyetteki taşınmazların kamu eline geçirilmesini ifade etmesi anlamında kamulaştırmanın yargısal incelemesinde, mülkiyet hakkına söz konusu müdahalede kamu yararının varlığının, kanuni düzenleme gereğinin ve orantılılık noktasında adil dengenin sağlanıp sağlanmadığının değerlendirilmesi yapılarak bir karar verilmesi gerekirken, anılan kararın uygulanması yolunda bir işlem tesis edilmediği, Kamulaştırma Kanunu'nda öngörülen acele kamulaştırma usulünün davacıya ait taşınmazlar yönünden uygulanmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması isteminin reddedilmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır."
"ORTADA SAVAŞ HALİ YOKTU"
İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Alev Seher Tuna, kendilerine yeni tebliğ edilen kararı değerlendirirken "Biz ortada bir savaş hali olmadığının belli olduğunu belirterek, Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararının iptalini istemiştik. Daire reddetmişti. Ancak itirazımız üzerine Kurul yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi Dairenin esastan vereceği kararı bekleyeceğiz. Hukuktan umudumuzu kesmedik" dedi.
3. HAVALİMANI ÇED RAPORU DAVASINDA NE OLDU
3. Havalimanı projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin açılan dava ise esastan sürüyor.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 3. Havalimanı Projesi'ne ilişkin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın itirazının kabul ederek oy birliğiyle kaldırmıştı. Danıştay 6. Dairesi gibi 4. İdare Mahkemesi de önümüzdeki günlerde esastan karar verecek.

Yorumlar