TZOB: Yağışlar normalden az, buğdayda rekolte kaybı olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim-Şubat döneminde normalin çok altında kalan yağışların Mart ayında normalin üzerine çıktığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
TZOB: Yağışlar normalden az, buğdayda rekolte kaybı olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim-Şubat döneminde normalin çok altında kalan yağışların Mart ayında normalin üzerine çıktığını belirtti. Buna rağmen 2013-2014 tarımsal üretim döneminin başladığı Ekim-Mart döneminde Türkiye genelinde yağışların normalden az olduğunu vurgulayan Bayraktar, yağış yetersizliğinin, buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara Bölgesi dışında tüm bölgelerde rekolte kayıplarına neden olacağını ileri sürdü.

Şemsi Bayraktar, çiftçiyi endişelendiren yağışlarla ilgili açıklama yaptı. Mart ayında yağışlarının 317,9 milimetreye yükseldiğini ancak geçen yıl ile aradaki büyük farkın kapanmadığını belirten TZOB Başkanı, Ekim-Mart döneminde yüzde 37,2 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesinde yağışların azaldığını dile getirdi. Bayraktar, bu sıralamayı yüzde 34,4 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 32,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 27,4 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 26,5 ile Marmara Bölgesi, yüzde 22,6 ile Ege Bölgesi, yüzde 17,1 ile Karadeniz Bölgesi’nin izlediği bilgisini verdi. Mart ayında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde normaline göre yağışlarda azalma olurken, diğer bölgelerde artış gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Normale göre Mart ayında İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 39,9, Marmara Bölgesi’nde yüzde 25 arttı. Bu bölgeleri, yüzde 11,6 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 1,5 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 1,2 ile Ege Bölgesi izlemektedir. Yağış miktarı Mart ayında, normale göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 14,2, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 7,3 azaldı. Her ne kadar Mart ayı yağışları üreticinin yüzünü güldürse de, 2013-2014 tarımsal üretim döneminin başladığı Ekim-Mart döneminde Türkiye genelinde yağışlar normallerinden düşük olmuştur. Aynı dönemde genel olarak hava sıcaklıklarının da mevsim normalleri civarında veya üzerinde seyretmesi ile kış aylarından itibaren başlayan kuraklık halen devam etmektedir. Bunun yanı sıra, 29, 30, 31 Mart’ta Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun bazı kesimleri, Doğu Akdeniz ve geçiş bölgelerinde yaşanan don, Çukurova’da yaşanan fırtına ve dolu da çiftçimize büyük sıkıntı yaşatmıştır. Yaşanan kuraklığın üzerine, başta kayısı, fındık olmak üzere meyve ağaçlarının yanı sıra bazı tarla ürünlerini büyük ölçüde etkileyen don olayı da çiftçimizin sorununa sorun katmıştır."

MART YAĞIŞLARI ÇİFTÇİLER İÇİN KURTARICI OLDU

Mart ayında ülke genelinde gerçekleşen yağışların çiftçiler için kurtarıcı olduğunu dile getiren TZOB Başkanı Bayraktar, “Bu süreçte yağışların beklenen zamanda ve düzenli şekilde yağması, ekimi yapılan ürünlerin gelişimi, ekimi yapılacak olan endüstri bitkileri, yağlı tohumlar ve daha birçok ürün için toprağın suya doyması bakımından oldukça faydalıdır. Özellikle buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişimini olumlu etkilemiştir. Ayrıca, kış aylarından itibaren barajlar, yeraltı su seviyelerinin düşmesi ve azalan nehir debileri dikkate alındığında gerçekleşen yağışların önemi büyüktür. Ancak, Mart ayı yağışlarına rağmen kuraklık riski halen devam etmektedir. Yağışların önümüzdeki günlerde de devamı önemlidir. Bu ortamda birçok ilimizde don yaşanması tam bir talihsizliktir.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin yoğun emek vererek gerçekleştirdikleri ürünlerin her yıl çeşitli afetlere maruz kaldığını ve kayıplar yaşandığını aktaran Bayraktar, “Bu yıl çiftçimiz açısından sıkıntılı geçmektedir. Kuraklığın üzerine don olayının da yaşanması kötü olmuştur. Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, SGK prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmelidir.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar