TZOB: Yağışlar geçen yıla göre yüzde 41 azaldı, kuraklık tehlikesi kapıda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, yağışların her bölgede 2012 yılının altında kaldığını ve ülkenin ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
TZOB: Yağışlar geçen yıla göre yüzde 41 azaldı, kuraklık tehlikesi kapıda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar, yağışların her bölgede 2012 yılının altında kaldığını ve ülkenin ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. “2013 Ekim-Aralık döneminde yağışlar, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 41,2 azaldı” diyen Bayraktar, çiftçilerin emek vererek yetiştirdikleri ürünlerin her yıl çeşitli afetlere maruz kaldığını ve kayıplar yaşadığını belirtti. Vatandaşların sulama konusunda bu yıl çok dikkat etmesi gerektiğini ifade den Bayraktar, "Bu nedenle su tasarrufu ve sulama maliyetinin düşürülmesi amacıyla basınçlı sulama sistemlerinin devlet tarafından kurulması sağlanmalıdır. Yine, yağışlarla gelen ve yüzey akışı yoluyla akıp giden her damla suyu depolayacak yeni sulama gölet ve barajı yatırımlarının başlatılması ve devam edenlerin bir an önce tamamlanması sağlanmalıdır." diye konuştu.

Kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesinin tüm bölgeleri olumsuz etkilediğini söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin orta ve doğusu, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyi ve batısı, Akdeniz Bölgesi’nin orta ve doğusunun daha fazla etkilendiğini belirtti. 2013-2014 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminin Ekim ayı itibariyle başladığını, bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimlerinin tamamlandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Hububat ekiminin yoğun olarak yapıldığı bu bölgelerde yağışların azalması sıkıntı oluşturmaktadır. Hububat ekilişinin ardından 2013 Kasım ve Aralık aylarında beklediği yağışı alamayan üreticiler yağış beklemektedir."

Bayraktar, 2014 yılında muhtemel bir kuraklık yaşanma riski ve tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmanın zor olduğuna dikkati çekti. Bu yıl kuraklık yaşanması ve tarım ürünlerinde rekoltenin nasıl etkileneceğinin, bu aylardan itibaren gerçekleşecek yağışlara ve sıcaklık değerlerine bağlı olduğunu bildiren Bayraktar, bundan sonra yağışların ve sıcaklık değerlerinin normallerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda kuraklık riskinin azalacağını belirtti. Dünyada ve Türkiye’de iklim değişikliği nedeniyle su döngüsündeki ve sıcaklıklardaki değişiklikler ile olası mevsimsel kaymaların son yıllarda tarım sektörünü daha fazla etkilediğine dikkati çeken Bayraktar, dünyada bazı ülkelerde yaşanan kuraklığın yıldan yıla değiştiğini, bir takım tarım ürünlerinin üretim ve fiyatlarında dalgalanmalara neden olduğunu belirtti. Bayraktar, özellikle ihracatçı ülkelerde yaşanan kuraklığın dünya ürün fiyatlarında artışa neden olduğunu bildirdi. Geleceğe yönelik üretim hedeflerinin bugünden belirlenmesi ve tarım ürünlerinde ithalata olan ihtiyacı azaltmaya yönelik tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “iklim değişiklerinin olumsuz etkilerinden asgari düzeyde etkilenmek için, doğal kaynakların verimli kullanımı da oldukça önemlidir” dedi.

SU POTANSİYELİ TASARRUFLU VE ETKİN KULLANILMALI

Bayraktar, özellikle Türkiye’nin su potansiyelinin tasarruflu ve etkin kullanımının sağlanması için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Ülkemizde çoğunlukla yüzey sulama yapılmaktadır. Bu uygulamada su kaybı çok fazladır. Son yıllarda faizsiz kredi uygulamaları olmakla birlikte sistem maliyetinin yüksek olması, çiftçilerimizin basınçlı sulama sistemi kurmalarını engellemektedir. Kredi imkanından faydalanarak sulama sistemi kurabilen üreticilerimiz ise içinde bulundukları zor şartlar sonucunda taksitlerini ödemekte zorlanmaktadırlar. Bu nedenle su tasarrufu ve sulama maliyetinin düşürülmesi amacıyla basınçlı sulama sistemlerinin devlet tarafından kurulması sağlanmalıdır. Yine, yağışlarla gelen ve yüzey akışı yoluyla akıp giden her damla suyu depolayacak yeni sulama gölet ve barajı yatırımlarının başlatılması ve devam edenlerin bir an önce tamamlanması sağlanmalıdır."

CİHAN

Yorumlar