TZOB üyesi Kozoğlu: Fındıkta alan bazlı destek sürmeli, ithalat olmamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta alan bazlı desteğin sürmesini, ithalat yapılmamasını talep etti.Fındıktaki don hasarından sonra çeşitli açıklamalar yapıldığını hatırlatan Hasan...

Google Haberlere Abone ol
TZOB üyesi Kozoğlu: Fındıkta alan bazlı destek sürmeli, ithalat olmamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta alan bazlı desteğin sürmesini, ithalat yapılmamasını talep etti.

Fındıktaki don hasarından sonra çeşitli açıklamalar yapıldığını hatırlatan Hasan Kozoğlu, “Bu açıklamalar ile fındık ihracatçılarının fındık ithalatını istemeleri, Türk fındığının imajını zedeleyecektir. Kendilerini kurtarmak için yaptıkları bu açıklamalar, fındık üreticisine ve ülkemiz ekonomisine zarar verecektir.” dedi.

Yazılı açıklama yapan Kozoğlu, 18-19 Aralık 2013 tarihinde Trabzon’da yaptıkları fındık çalıştayında ortaya çıkan maddelerin uygulanmasını istedi. Kozoğlu, şunları kaydetti: “Ziraat odaları olarak sektör paydaşlarının bu çalıştayda alınan kararların arkasında olmaları gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz. Yeni oluşacak genel fındık politikasında, çalıştayda karar altına alınan maddeler aynen uygulanmalı, fındıkta 2009 yılından beri uygulanan 2009 fındık stratejisi devam etmeli, alan bazlı gelir desteğinin de 2014 yılından sonra da artırılarak sürdürülmesi ve bu desteğin 2020 yılına kadar uzatılması gerekir. Fındıkta kaliteli ve daha verimli ürün elde etmek için yine çalıştay eylem planında da yer aldığı gibi ekonomik ömrünü kaybeden fındık bahçelerinin daha verimli, kaliteli, soğuğa ve dona dayanıklı çeşitler üretilerek yenilenmeli, arazi bölünmesinin önüne geçilmeli ve arazilerin toplulaştırmasına bir an önce başlanmalıdır. Lisanslı depoculuk daha cazip hale getirilerek üreticinin hizmetine sunulmalıdır. Fındıkta fidan üretimi desteklenmeli ve üreticilere sertifikalı fidan dağıtılmalı veya sertifikalı fidan desteği verilmelidir. Fındıkta ithalata kesinlikle izin verilmemelidir.”

"ALAN BAZLI DESTEK DEVAM ETMEMELİ"

Alan bazlı destekleme modelinin 2020 yılına kadar artırılarak devam ettirilmesini isteyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, "Ayrıca dondan zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmeli. Fındıkta meydana gelen hasardan dolayı fındık bölgesi genel afet kapsamına alınarak üreticilerimizin zararları ödenmelidir. Üreticilerimizin SGK prim borçları faizsiz ertelenmeli, çiftçilerimize en az üç yıl vadeli faizsiz kredi verilerek gördükleri zarar biraz yumuşatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar