TZOB: Gübre fiyatları makul seviyede olmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bitkiden bol ürün alabilmek için toprak tahlili yapılarak eksik besin maddelerinin verilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TZOB: Gübre fiyatları makul seviyede olmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bitkiden bol ürün alabilmek için toprak tahlili yapılarak eksik besin maddelerinin verilmesi gerektiğini söyledi. “Gübrenin bitkisel üretimde ortalama yüzde 40’lara varan üretimi artırıcı etkisi unutulmamalıdır.” diyen Bayraktar, gübre fiyatlarının makul seviyede olmasını istedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda son 10 yılda ekim alanları yüzde 14,59 azalmasına karşın, üretim miktarının yüzde 16,05 arttığını vurguladı. Bayraktar, “Ülkemizin buğday ekim alanı son 10 yılda 9,1 milyon hektardan 7 milyon 722,6 bin hektara, üretimi 19 milyon tondan 22 milyon 50 bin tona çıktı.” dedi.

Üretimdeki artışta sertifikalı tohum ve gübrelemenin etkili olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Toprakta eksik olan besin maddeleri gübreyle sağlanır. Ülkemizde bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarındaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden birisi de fiyatların yüksek olması nedeniyle yeterli miktarda gübre kullanılmayışıdır. Gübrenin bitkisel üretimde ortalama yüzde 40’lara varan üretimi artırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında yetersiz gübre kullanımından kaynaklanan üretim kaybının da önem arz ettiği anlaşılmaktadır.”

"GÜBRE FİYATLARI MAKUL OLMALI"

Bayraktar, 2008-2009 yıllarında gübre fiyatlarında görülen yüksek artışın, 2008’de 5,14 milyon ton olan gübre kullanımını, 2009 yılında yüzde 19,6 azaltarak 4,13 milyon tona indirdiğini bildirerek, şu bilgileri verdi: "Gübre fiyatları yüksek olmakla birlikte 2009’dan bu yana fiyat artışının makul bir seviyede seyretmesi, devletçe verilen toprak tahlil destekleri ve bitki besleme konusunda çiftçinin bilinçlenmesi nedeniyle, gübre kullanımı artıyor. Gübre tüketimi 2009-2013 döneminde yüzde 40,4 artarak 4,13 milyon tondan 5,8 milyon tona çıktı. 2012 yılında 5,3 milyon ton gübre tüketimi vardı. Tüketim, 2013 yılında, 2012 yılına göre yüzde 8,87 arttı. Gübre fiyatları makul olmalı. Fiyat yükselirse üretici gübre kullanımından kaçınıyor, bu da hem çiftçimizin birim alandan daha az ürün almasına ve gelir kaybı yaşamasına neden oluyor hem de ülke tarım ve ekonomisi kaybediyor. Gübre kullanımından kaçınma ürünün kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor. 5,8 milyon ton gübre tüketiminin 2,9 milyon tonu ithalatla karşılanıyor."

"TOPRAĞA UYGUN VE DENGELİ GÜBRELEME YAPILMALI"

Bayraktar, bol ve kaliteli bir ürün için topraktan azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, çinko gibi besin elementini bitkiler yeterli miktarlarda almak zorunda olduğunu vurguladı. Ülkemizde tahıl nadas sisteminin uygulandığı alanlarda genel olarak toprakların azot, fosfor ve çinko besin maddeleri bakımından fakir, potasyumca zengin olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti: "Toprakta azotun eksikliğinin giderilmesi bakımından azotlu gübrelerden en çok, amonyum sülfat, amonyum nitrat ve üre kullanılmaktadır. Fosforlu gübre olarak triple süper fosfat, çinko olarak çinko sülfat ve diamonyum fosfat yaygın olarak kullanılmaktadır. Karlı bir üretim yapılabilmesi için toprak analizi yaptırarak bu elementlerden toprakta eksik olanlarını bitkilere uygun ve dengeli bir gübreleme programıyla vermek gereklidir.”

Bayraktar, gübreleme yaparken işin uzmanları olan ziraat mühendislerinden faydalanılması tavsiyesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar