TZOB: Gıdada enflasyon ortalamanın altında

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı tüketici fiyatlarının (TÜFE) genel yüzde 0,43 artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,13’te kaldığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
TZOB: Gıdada enflasyon ortalamanın altında

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı tüketici fiyatlarının (TÜFE) genel yüzde 0,43 artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,13’te kaldığını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip gıda ve alkolsüz içeceklerde Şubat ayı enflasyonunun yüzde 0,13, iki aylık enflasyonun yüzde 5,29, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 10,05, oniki aylık ortalamalara göre Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,82 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde özellikle Şubat ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonunun 0,30 puan altında yüzde 0,13 gibi düşük bir düzeyde kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Şubat enflasyonu, giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün hariç diğer ana harcama gruplarının gerisinde gerçekleşti. Şubat ayı enflasyonu konutta yüzde 0,46, ev eşyasında yüzde 1,33, sağlıkta yüzde 0,76, ulaştırmada yüzde 2,29, haberleşmede yüzde 0,19, eğlence ve kültürde yüzde 0,63, eğitimde yüzde 0,21, lokanta ve otellerde yüzde 1,42 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,14 oldu. Giyim ve ayakkabıda Şubat ayında fiyatlar yüzde 5,06 geriledi. Alkollü içecekler ve tütünde Şubat ayı enflasyonu da yüzde 0,02 ile gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyonun altında oluştu.”
Bayraktar, Şubat ayında yüzde 0,43 artan TÜFE enflasyonunun, Ocak-Şubat aylarında yüzde 2,41, Şubat ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 7,89, oniki aylık ortalamalara göre yüzde 7,6 arttığını aktardı.

“TARIM VE GIDADA FİYAT İSTİKRARI ÇOK ÖNEMLİ”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarım ürünlerinde ve dolayısıyla gıda maddelerinde fiyat istikrarının çok önemli olduğunu, bu konuda yaşanan istikrarsızlığın dönem dönem bazen üreticiye, bazen de tüketiciye zarar verdiğini bildirdi.
Tarımın bugün olduğu gibi geleceğin de en önemli sektörü olacağına işaret eden Bayraktar, “Tarımın çiftçilerimiz adına, tüketicilerimiz adına daha da önemlisi ülkemiz adına her zaman desteklenmesi ana hedeflerimizden biri olmalıdır. Toprağımızı, su kaynaklarımızı korumaya azami göstermeliyiz.” dedi.
CİHAN

Yorumlar