TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

- "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 468 bin ton olarak açıklanan bu yılki rekolte tahmini, geçen yılki rakamın oldukça altında kaldı, geçen yıla göre yüzde 30’a yakın düşüş görülüyor" - "Yaşanan don, aşırı yağış ve sıcaklar fındığı vurdu, rekolteyi önemli oranda düşürdü" - "Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz. Bu rekolte tahminine göre, dip yapan fındık fiyatlarının yükselmesini bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamının oldukça altında kaldığını belirterek, söz konusu rakamlarda yüzde 30'a yakın bir düşüşün görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2016 rekoltesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından duyurulduğunu hatırlatarak, Bakanlığın oluşturduğu ve ziraat odalarının da bulunduğu komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve 468 bin tonluk rekolte tahmininde bulunulduğuna dikkati çekti.

Rekoltedeki bu düşüşün en önemli nedeninin doğal afetler olduğunu belirten Bayraktar, don olayı ve aşırı yağışın fındığı etkilediğini ve dökülmelere neden olduğunu ifade etti.

Bayraktar, Düzce gibi Batı illerinde rekoltede çok az bir miktar artış görülse de afetin ağır yaşandığı Doğu Karadeniz’deki illerde yüzde 50’lere ulaşan büyük kayıplar oluştuğunun altını çizerek, en büyük düşüşün, en büyük fındık üretici olan Ordu’da görüldüğünü, bu ili Giresun'un izlediğini belirtti.

- "Tahmini gerçekçi buluyoruz"

Rekolte tahminlerini gerçekçi bulduklarını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yıllar üretim ortalaması olan 550 bin ton dikkate alındığında bu yıl açıklanan rekolte oldukça düşüktür. Bu yıl açıklanan tahmini rekolte ihracatımızı karşılayacak düzeyde bile değildir. Son 2011-2015 döneminde yıllık ortalama kabuklu fındık ihracatımız 515 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi tüketim de katıldığında bu rakam 600 bin tonun üzerine çıkmaktadır. Sezon başında kilogramı 14-15 lira seviyelerinde olan fındık fiyatının sezonun son günleri yaklaşırken 8 lira gibi bir fiyatla dip noktaya vurdu. Bu kadar düşen fındık fiyatları üreticilerimizi mağdur etti. Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutamayız. Bu rekolteye göre, dip yapan fındık fiyatlarının yeni sezonda yükselmesini bekliyoruz. Üreticimizin mağduriyetinin bir ölçüde de olsa bu sezon giderilmesini umut ediyoruz."

Yorumlar