TZOB Başkanı Bayraktar: Organik tarımın geleceği parlak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarımın son yıllarda çok hızlı bir şekilde geliştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TZOB Başkanı Bayraktar: Organik tarımın geleceği parlak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarımın son yıllarda çok hızlı bir şekilde geliştiğini söyledi. Dünyada pazar oranının 2011 yılından itibaren 4 katından fazla artarak 62,9 milyar dolara çıktığını belirten Bayraktar, Türkiye'de de hızlı bir gelişim sürevinin yaşandığına değindi. Bayraktar, "1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarımsal üretim alanları, 2012 yılında geldiğinde 103,5 kat artışla 702 bin 909 hektara ulaştı." dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Organik Tarım Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) verilerine göre; 162 ülkede Türkiye’nin yarısı kadar bir alanda 1,8 milyon üreticinin organik tarım yaptığını, 37,2 milyon hektar olan organik tarımsal üretim alanlarına, arılık için sertifikalandırılan alanlar, doğadan toplama yapılan tarım dışı 32,5 milyon hektarlık organik alan da dahil edildiğinde, organik tarım alanları toplam 69,7 milyon hektara ulaştığını belirtti. Bayraktar, dünyada, 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan organik pazar büyüklüğünün, 2011 yılına kadar 4 katından fazla artarak 2011 yılında 62,9 milyar dolara çıktığını, bu pazarın 29 milyar dolarının ABD, 9,2 milyar dolarının Almanya, 5,2 milyar dolarının da Fransa’ya ait durumda olduğunu kaydetti.

Türkiye’de başlangıçta sözleşmeli yetiştiricilik şeklinde Ege Bölgesi’nde yoğunlaşan üretimin, daha sonra ülke genelinde yaygınlaştığı bilgisini veren Bayraktar, "İlk etapta oldukça küçük alanlarda ve çok az sayıdaki işletmede sürdürülen organik tarımsal üretim faaliyeti giderek gelişme göstermiştir. Organik tarım yapılan alanların dağılıma baktığımızda Doğu Anadolu Bölgemiz ilk sırada yer almaktadır. Bu bölgemizi sırasıyla Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri izlemektedir." dedi.

"TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIMSAL ÜRETİM ALANI 103 KATTAN FAZLA ARTTI"

1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarımsal üretim alanlarının, 2012 yılında geldiğinde 103,5 kat artışla 702 bin 909 hektara ulaştığını belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de organik tarım alanlarının toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler alanı içindeki payı, 2012 yılında yüzde 2,95 oldu. Başlangıçta 8 ürün çeşidi üretilirken, bugün bu rakam 200’ü aşmıştır. 2004 yılında 10 olan organik hayvancılık yapan çiftçi sayısı, 2012 yılında 1587’ye çıktı. Organik arıcılıkta ise 2005 yılında 370 olan üretici sayısı 2012 yılında 750’ye ulaştı. Bu çiftçiler, 92 bin 142 adet kovandan 517 ton bal ürettiler. Verilen destekler de üreticileri organik tarıma yönlendirdi, bu üretim dalının benimsenmesini ve organik tarımın gelişmesini sağladı. 2013 yılı için de organik meyve sebze üretimi yapan üreticilere dekar başına 70 lira, tarla bitkileri için dekar başına 10 lira, anaç sığır ve manda için hayvan başına 150 lira, buzağı için 50 lira, anaç koyun ve keçi için hayvan başına 10 lira, arılı kovan için kovan başına 5 lira, alabalık için kilogram başına 0,35 lira, çipura ve levrek için kilogram başına 0,45 lira ödeme yapılacağı kararlaştırıldı."

"ARICILIK VE KOYUN KEÇİ KAYIT SİSTEMLERİ DE EKLENDİ"

Yürütülen çalışmalar kapsamında Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nde 15 Şubat 2014’de yayımlandığını hatırlatan Bayraktar, yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte ‘Arıcılık Kayıt Sistemi’ ve ‘Koyun Keçi Kayıt Sistemi’nin tanımlara eklendiğini belirtti. Bayraktar, "Organik tarıma başlamak isteyen üreticilerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl veya İlçe müdürlüğünden güncellenmiş onaylı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı, yapacağı üretime göre ise büyükbaş hayvancılık işletmeleri için Türkvet’den onaylı İşletme Tescil Belgesi, küçükbaş hayvancılık işletmeleri için Koyun Keçi Kayıt Sistemi’nden onaylı belge ve arıcılık işletmeleri için ise Arıcılı Kayıt Sistemi’nden onaylı belgeleri almaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar