TZOB Başkanı Bayraktar: Bu yıl çiftçinin tarlasına adeta ateş düştü (2)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin bağına, bahçesine, tarlasına adeta bir ateş düştüğünü söyledi. Bayraktar, ''Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini...

Google Haberlere Abone ol
TZOB Başkanı Bayraktar: Bu yıl çiftçinin tarlasına adeta ateş düştü (2)

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin bağına, bahçesine, tarlasına adeta bir ateş düştüğünü söyledi. Bayraktar, ''Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamamız lazım.'' dedi.

Şemsi Bayraktar, Meram'ın Boyalı köyünde düzenlenen Hasat Bayramı törenine katıldı. Törene katılan çiftçilere seslenen Bayraktar, bu yıl hasadın çok iyi olmaması nedeniyle çiftçilerin sıkıntılarını dinledikleri bir bayram olduğunu söyledi.

Kuraklık, don, şiddetli yağışlar ve sel felaketlerinin çiftçinin ürünlerine büyük zarar verdiğini ifade eden Bayraktar, "Bu yıl kuraklık, tarım sektörüne fevkalade büyük sıkıntı verdi. Ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat ayları maalesef mevsim normallerinin altında yağış aldı. Mart ayında nispeten yağış oldu ama üretimimizi kurtaracak seviyede değildi. Nisan ayındaki yağışlar bizi perişan etti." dedi.

"BU SENE ÇİFTÇİMİZ AÇISINDAN TAM BİR FELAKET YILI OLDU"

Bayraktar, şöyle konuştu: "Muhakkak surette çiftçimizi ayakta tutmamız, moralini yüksek tutmamız ve önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamamız lazım. Bu sene gerçekten çiftçimiz açısından tam bir felaket yılı oldu. Çiftçimizin bağına, bahçesine, tarlasına adeta bir ateş düştü. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının birkaç yıla faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz. Bu da yetmez. Çiftimizin Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçları var. Bunların yapılandırılmasını talep ediyoruz. Çiftçimizin elektrik borçları müthiş maliyet getiriyor. Çiftçimizi cazibe suya kavuşturamadığımız için, sondajla çok derinlerden, yüzlerce metreden su çektiği için müthiş bir elektrik maliyeti var. Çiftçilerimiz zaman zaman bu maliyeti karşılayamıyor. Elektrik borçlarının yapılandırılmasını, kapanan sayaçların da açılmasını talep ediyoruz. Çünkü bir doğal afet yaşıyoruz."

Özel bankalardan kredi alan çiftçilerle alakalı söz konusu bankalarla görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Bayraktar, "Onların da borçları yapılandırmasını talep ediyoruz. Pazartesi günü Pankobirlik Genel Müdürü'nü aradım. Buraya ve kooperatife olan borçlarınız var. Onlara da bir yapılandırma talep ettik. Onlar da zannediyorum bu ayın içinde toplantılar yapacak. Pankobirlik bir yapılandırma düşünüyor. İnşallah onu gerçekleştirmiş oluruz." diye konuştu.

Zararları giderici tedbirlerin çiftçilerin moralini yükselteceğine işaret eden Bayraktar, "Bütün bunları yaptığımızda çiftçimizin moralini yükseltmiş oluruz. Bunları yapmazsak, çiftçimiz borçlarını ödeyebilmek için malını mülkünü satıp göç etmek zorunda kalır.'' dedi.

Şemsi Bayraktar, program sonunda biçerdöver kulanarak Konya Ovası'ndaki ilk arpa hasadını yaptı.

CİHAN

Yorumlar