TZOB, afetlerden zarar gören çiftçileri kamu yöneticileriyle buluşturuyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ordu, Malatya ve Konya’da bölge toplantıları yapacak. Kuraklık, don ve dolu olayından zarar gören çiftçilerle bir adaya gelinecek toplantılarda Gıda, Tarım ve...

Google Haberlere Abone ol
TZOB, afetlerden zarar gören çiftçileri kamu yöneticileriyle buluşturuyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ordu, Malatya ve Konya’da bölge toplantıları yapacak. Kuraklık, don ve dolu olayından zarar gören çiftçilerle bir adaya gelinecek toplantılarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, TARSİM’den yetkililer de bulunacak.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ordu’da 12 Mayıs’ta yapılacak toplantıya 11 ilden, 14 Mayıs’ta (Dünya Çiftçiler Günü) Malatya’daki toplantıya 9 ilden, 16 Mayıs’ta Konya’daki toplantıya 22 ilden temsilcilerin katılacağını belirtti. Bayraktar, Türkiye’nin tarımda bu üretim döneminin iyi başlamadığını, Ekim ayından itibaren başta İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere şiddetli bir kuraklık yaşandığını bildirdi. Çiftçinin, bu kuraklıkla mücadele ederken, Mart ayı sonunda ülkenin çok büyük bir bölümünde yaşanan donun üretici için büyük sıkıntı meydana getirdiğini bildiren Bayraktar, “Ocak, Şubat aylarında hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi meyve ağaçlarının erken çiçek açmasına neden oldu. Bu durum, zaten ilkbahar geç donları için bir risk oluşturuyordu. Nitekim, başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyve ağaçları don olayından çok kötü bir şekilde etkilendi.” dedi.

Bayraktar, bu yıl afetlerin kuraklık ve don olayıyla kalmadığını, fırtına, dolu zararlarının da önemli hasara neden olduğunu vurguladı.

Çiftçinin içinde bulunduğu durumu, kamuoyuna ve bakanlık yetkililerine anlatmak, sorunlara çözüm yolları aramak ve bulmak amacıyla 'Doğal Afet Değerlendirme Toplantıları' planladıklarına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ordu’da 12 Mayıs 2014’te yapılacak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu’nun da bulunacağı toplantıya, Ordu’nun yanı sıra, Trabzon, Samsun, Giresun, Rize, Amasya, Tokat, Kastamonu, Zonguldak, Sakarya ve Düzce’den Ziraat Odası başkanları katılacak. 14 Mayıs 2014 tarihinde, Dünya Çiftçiler Günü’nde Malatya’da yapılacak toplantıda, Malatya’nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis’ten Ziraat Odası başkanları yer alacak. En son, 16 Mayıs 2014 tarihinde Konya’da yapılacak toplantıya, Konya’nın yanı sıra, Karaman, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Antalya, Mersin, İzmir, Aydın, Sivas, Kayseri, Afyonkarahisar, Isparta, Muğla, Aksaray ve Uşak’tan Ziraat Odası başkanları bulunacak."

CİHAN

Yorumlar