TUVIUS'tan Gayrimenkul Kıymetler Borsası

- TUVIUS, ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası ile gayrimenkul sektöründe yeni bir sayfa açıyor - TUVIUS Genel Müdürü Altun: -"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılında yaptığı 'Türkiye’de Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulmalıdır' çağrısının ardından, kamu, özel sektör ve çeşitli üniversitelerde bu konuyla ilgili yoğun bir hareketlenme yaşandı. YTÜ Teknoparkta faaliyette gösteren TUVIUS'un çalışmalarıyla ise hemen hemen nihai noktaya ulaştık"

Google Haberlere Abone ol
TUVIUS'tan Gayrimenkul Kıymetler Borsası

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta faaliyet gösteren Türkiye Veri İşleme Üssü (TUVIUS), teknolojik altyapı yatırımı ve Ar-Ge çalışmalarıyla hayata geçirdiği ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankası ile gayrimenkul sektöründe yeni bir sayfa açıyor.

TUVIUS açıklamasına göre, TUVIUS’un ADR Türkiye Gayrimenkul Bilgi Bankasında milyonlarca ölçülebilir veya ölçülemez özellikleri içeren veriler, standardize edilip Big-Data ve Data-Base ortamlarında işlenerek sorgu çıktıları ile kullanıcılara anlık olarak sunuluyor. TUVIUS, çeşitli şekillerde piyasaya yönelik gayrimenkul arzlarına ait sonuç göstergelerini, İstanbul'da adreslendiği il-ilçe-mahalle-semt-ada-sokak ve noktasal detayları, mekansal dağılımları ve bu verilerin ortaya koyduğu bulguları, binlerce detay ve grafik harita görselleriyle anlık raporlayabiliyor.


- 66 bin 752 sektör temsilcisi için temel referans


Yüzlerce milyar dolarlık dev bir ekonomik hacme sahip olan İstanbul gayrimenkul arzındaki hareketlilikler, denetim, gözetim ve güvenden uzak, spekülasyon ve manipulasyonlara açık ortamlarda devam ediyor. TUVIUS’un İstanbul Gayrimenkul Kıymetler Borsası niteliğindeki modellemesi ise piyasaya arzın ve arz edenin güven düzeyi, güvenirlilik puanları, sektörün güven endeksi, 66 bin 752 sektör temsilcinin ve milyonlarca muhatabın acil ihtiyaçlarını değerlendirebiliyor, klasifiye edilmiş ürünlerle gayrimenkul sektörünün çıtasını yükseltiyor.

TUVIUS’un izlenebilen veri setleri ve sorgulamalarından ve bunlara dayalı periyodik çıktılarından her yıl katlanarak büyüyen gayrimenkul sektörünün arz talep baskısı, bu baskının ortaya koyduğu dinamikler, Türkiye’nin, hatta bölge ülkelerinin ekonomisine lokomotif olacak büyüklükte ve hareketlilikte olduğu değerlendirilebiliyor. Bulguların sürekliliği ve izlenmesi, metropol genelinden ilçeler ve mahallelere, hatta daha alt alanlara kadar yapılabiliyor. Süreç “güven otoritesi” düzeyinde Yıldız Teknik Üniversitesi teknopark ortamında, yazılım donanım ve uzmanlık kapasitesiyle, her türlü teknolojik altyapı olanaklarının tesis edildiği merkezde işleniyor ve sürekli görselleştiriliyor.

Süreci sürekli izleyebilen Türkiye Veri İşleme Üssü: ADR Gayrimenkul Bilgi Bankası’nın devasa büyüklüklerde veriyi işleme kapasitesine sahip uzman kaynağı ve teknolojik altyapısıyla, arza konu gayrimenkul kıymetlerin ve sektörün gelişim potansiyelleri görünür kılınıyor, gelişim, dönüşüm ve yatırım kabiliyeti piyasa dinamikleriyle örtüştürülüyor. Bu bağlamda TUVIUS, gayrimenkul yatırım ortamının iyileştirilmesine ve Gayrimenkul Kıymetler Borsası’na yönelik katkılarıyla yüksek bir kapasiteye sahip bulunuyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TUVIUS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılında yaptığı 'Türkiye’de Gayrimenkul Kıymetler Borsası kurulmalıdır' çağrısının ardından, kamu, özel sektör ve çeşitli üniversitelerde bu konuyla ilgili yoğun bir hareketlenme yaşandı. YTÜ Teknoparkta faaliyette gösteren TUVIUS'un çalışmalarıyla ise hemen hemen nihai noktaya ulaştık. Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın kurulması konusuna Cumhurbaşkanımız, son olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nde de değindi. Bu oluşumu ne kadar hızlı hayata geçirirsek kazancımız o kadar büyük olacaktır."
TUVIUS’un çalışmalarıyla İstanbul’da gayrimenkul sektörünün emarına kadar inen dev bir hizmet ağı üretildiğini kaydeden Altun, sistem bünyesinde yüzlerce milyar dolarlık İstanbul gayrimenkul arz/talep piyasasında en çok aranan güven otoritesinden arzın güvenirlik endekslerine ve sektör temsilcilerinin güvenirlik derecelerine kadar çıktıların yayınlandığını belirtti.
Şehir plancıları, avukatlar, mimarlar, harita mühendisleri, jeoloji mühendisleri, sosyologlar ve iletişim uzmanları gibi farklı disiplinlerden oluşan geniş kadrosuyla faaliyet gösteren TUVIUS’un büyük bir başarıya imza attığını ifade eden Altun, gayrimenkul sektöründe istisnasız her konuda son derece detaylı ve somut analizleri güncel ve sağlıklı verilerle ortaya koyma gayretinde olduklarını vurguladı.



Yorumlar