Tütün Yerini Çileğe Bıraktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in girişimleriyle başlatılan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi, meyvelerini vermeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Tütün Yerini Çileğe Bıraktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in girişimleriyle başlatılan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Sason Bölgesi’nde tütün yetiştiriciliği yerini çilek yetiştiriciliğine bıraktı.

Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede uygulanan ilk entegre kırsal kalkınma projesi olan Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi ile bugüne kadar 432 projeye toplam 7,29 milyon lira hibe verildi. Hibe desteğinden yararlan 50 köy ve mezrada yaklaşık 50 bin kişi iş imkanına kavuştu. Projenin uygulandığı illerde ise modern meyveciliği yaygınlaştırmak amacıyla 3 ilde 6 bin 224 dönüm alanda toplam 483 tam donanımlı meyve bahçesi kuruldu.
Projenin hayata geçmesiyle birlikte Batman'da yeni ürün desenleri üreticilerin yüzünü güldürüyor. Sason Bölgesi’nde tütün yetiştiriciliği yerini çilek yetiştiriciliğine bıraktı.

Bakan Mehdi Eker’in bizzat ilgilendiği proje kapsamında Batman’da 216 dekar alanda toplam 51 adet çilek bahçesi kuruldu. Geçen yıl hibe oranının yüzde 70’e çıkarılmasıyla Batman'da çilek bahçesi sayısı 143’e ulaştı. Güneydoğu’da ilk kez yaygın anlamda çilek yetiştiriciliği yapılan ve farklı türdeki çilek fidelerinin denendiği Sason’da üniversite ve araştırma enstitüleri yeni türleri denemeye devam ediyor. Sason’daki yetiştiricilerin hedefi ise başta Irak olmak üzere Ortadoğu’ya ihracat yapmak. Pazar sorunu olmaması ve yüksek karlılık oranları sebebiyle çilek üretimine ilgi her geçen gün artıyor. Kırsal kalkınma destekleri dolayısıyla bölgeden batıya olan göç de azaldı. 

Yorumlar