TUSKON'dan 80 milyar dolarlık otomotiv ithalatına köprü

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nü bu kez otomotiv için kurdu. TUSKON’un koordinasyonunda, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Aktif İşadamları ve Sanayicileri...

Google Haberlere Abone ol
TUSKON'dan 80 milyar dolarlık otomotiv ithalatına köprü

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nü bu kez otomotiv için kurdu. TUSKON’un koordinasyonunda, Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) ve Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği (AKTİSAD)’nin organize ettiği köprü, işadamlarını Konya’dan dünyaya bağladı. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü-Otomotiv organizasyonunda Latin Amerika, Balkanlar, Afrika ve Avrasya kıtalarından 27 ülkeden 170, Türkiye’den ise 250 temsilci ikili iş görüşmeleri yaptı. Toplantılara katılan ülkelerin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründeki toplam ithalat rakamlarının 80 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Otomotiv Köprüsü; Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Cibuti, Çad, Fildişi, Mısır, Ruanda, Sudan, Tanzanya, Tunus, Uganda, Zimbabve, Senegal, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Moldova, Brezilya ve Kolombiya’dan gelen işadamları ile birlikte Rixos Otel’de açıldı. Tunus Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya’nın da katıldığı törenin açılışında Soma’daki maden faciasında kaybettiğimiz maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu.

Konya’daki ticaret köprüsünde dünya çapında 50 şirket stand açarak ürün sergiledi. Ticaret köprüsünde sadece Konya’dan değil Bursa, Ankara, Adapazarı, Mersin ve İstanbul gibi otomotiv yedek parça üretim ve uluslararası ticaretini yapan 150 şirket katıldı. Otomobil, kamyon, otobüs, traktör, yedek parça, araç-üstü ekipmanları, servis ekipmanları gibi sektörleri otomotiv ticaret köprüsünde bir araya geldi. İstanbul’dan sonra Anadolu’daki şehirlerde de Dünya Ticaret Köprüleri kuran TUSKON, son olarak İzmir’de Latin Amerika ülkelerinden işadamları ile Türk işadamlarını buluşturmuştu. Konfederasyon daha önce Kayseri, Gaziantep, Bursa ve İzmir’de de ticaret köprüleri düzenlemişti.

TÜRKİYE, MOTORLU ARAÇ ÜRETİMİNDE DÜNYA 16.’SI

TUSKON Başkan Vekili Ahmet Coşkun, açılışta yaptığı konuşmada, programa katılan 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamının 80 milyar dolar civarında olduğu ifade ederek, “Sanayicimiz için değerli bir fırsat ve girişim için buradayız. Türkiye’de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün hızla sanayileşme ve gelişme süreci içerisinde montaj ağırlıklı ortaklıklardan tasarım yeteneği ve geniş üretim kapasitesine sahip dünya çapında bir endüstriye dönüştü.” dedi.

Otomotiv sektörünün Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduğunu belirten Coşkun, “2013 yılında 12 milyar dolar otomotiv, 9 milyar dolarda otomotiv yan sanayi ve yedek parça toplam 21 milyar dolarla Türkiye ihracatının yüzde 16'sını oluşturdu. En fazla ihracat yapan beş firmadan üçü otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Türkiye bu performansla dünyadaki 16. en büyük motorlu araç üreticisi haline geldi.” diye konuştu. Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 73'ünün yabancı pazarlara yönelik gerçekleştiğini kaydeden Ahmet Coşkun, şöyle devam etti:

“Binin üzerinde şirket otomotiv yan sanayi-yedek parça üretimi yapıyor. Rekabet gücüne sahip ihracat yapan firma sayısı 400’ün üzerinde. Sektör, teknoloji olarak çok ileri bir düzeye gelmiş ve uluslararası denetimlerde, gelişmiş batı ülkelerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik üretim yapacak düzeye erişmiştir. Sektör ihracatının yüzde 69’unun Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olarak gerçekleşir olması da, ulaşılan teknoloji düzeyinin bir göstergesidir.”

"TUNUS’TA TÜRK İŞADAMLARI ÇOĞALMALI"

Tunus Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, konuşmasında TUSKON’un köprüler kurma çalışmasını takdir ettiğini söyledi. Ülkesinde iş dünyası için önemli fırsatlar olduğunu kaydeden konuk büyükelçi, “Tunus demokratik bir yola girmektedir. Demokrasiye geçiş ilerledikçe Tunus iş dünyası için daha tercih edilir ülke olacaktır. Otomotiv sektörü Tunus’da 2010’dan beri hızlı bir büyüme içinde. 77 bin kişilik istihdam oluşturduk. Yabancı işadamlarına arsa teşviklerimiz var. Yatırım serbestliği ve sermaye aktarım serbestliği sunuyoruz. Tunus’ta 21 Türk şirketi faaliyette. 60 ülkeden 300 üzerinde şirket Tunus’ta iş yapıyor. Türk işadamları Tunus’ta çoğalmalı daha çok iş yapmalı.” şeklinde konuştu. Ahmet Coşkun, konuşmasından sonra konuk büyükelçi Tekaya'ya günün anısınar bir plaekt takdim etti.

Organizasyona gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da geçtiğimiz hafta Soma’da yaşanan maden faciasına değindi. İş adamlarına yardım çağrısında bulunnan Günay, “Bizim işadamlarımız sadece ticaret yapmıyor. Kazandıklarını insani ihtiyaçlar için harcıyorlar. Din, dil, ırk, coğrafya gözetmeksizin yapılıyor bunları. Soma’daki elim hadisede kaybettiğimiz, şehit olan işçilerimiz için hepimizin yüreği yandı. İşçilerimizin aileleri için Kimse Yok mu Derneği yardım seferberliği başlattı. Biz de bunu destekliyoruz. Bu seferberlikte hep birlikte olmaya davet ediyorum.” dedi.

"YAN SANAYİ VE YEDEK PARÇA’NIN YÜZDE 35’İ KONYA’DAN"

Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği (AKTİSAD) Başkanı Soner Cesur, sevgi ve hoşgörü merkezi Konya’da 27 ülkeden gelen işadamlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Konya 9 organize sanayi bölgesi ve 21 küçük sanayi bölgesi bulunuyor. 35 bin orta ölçekli işletme var. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin başkenti Konya’dır. 1.400’ün üzerinde şirketi ile ihracatımız 1,3 milyar dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayi ve yedek parça üretiminin yüzde 35’i Konya’da gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin coğrafi olarak merkezinde olan Konya gelişmiş bir nakliye ve lojistik ağına da sahip. Bu açıdan önemli bir merkez konumunda.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar