TUSKON Genel Sekreteri Günay: Uganda Devlet Başkanı ananas için teşekkür etti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Günay, Fethullah Gülen Hocaefendi ile bir telefon görüşmelerinde geçen 'ananas' kelimesinin anlamına açıklık getirdi.

Google Haberlere Abone ol
TUSKON Genel Sekreteri Günay: Uganda Devlet Başkanı ananas için teşekkür etti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Günay, Fethullah Gülen Hocaefendi ile bir telefon görüşmelerinde geçen 'ananas' kelimesinin anlamına açıklık getirdi. Kelimenin siyasi bir malzeme haline getirilmesi ve ardından iftiraya dönüşmesine tepki gösteren Günay, bununla birlikte olumlu geri dönüşler aldığını da söyledi: "Geçenlerde gittiğimde Uganda Devlet Başkanı teşekkür etti; 'Uganda Ananası'nı çok iyi tanıttın' dedi."

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA)'nin davetlisi olarak Kahramanmaraş’a gelen Mustafa Günay, işadamları ile özel bir okulun konferans salonunda bir araya geldi. Konferansta TUSKON'un faaliyetlerini anlatan Günay, güncel konularla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Usulsüz dinleme sonucu ses kayıtlarına yansıyan ananas konusuna açıklık getiren TUSKON'un Genel Sekreteri, Türkiye'de bu konuda yapılan kara propagandaya rağmen Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin ülkesinin ananasının tanıtımına katkı sağladığı için kendisine teşekkür ettiğini söyledi. Günay, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“İnsan bir yere gittiğinde eşine dostuna hediye getirir. Bende Uganda’ya gittiğimde 2’şer 3’er tane ananas getiriyordum. Valimize, belediye başkanımıza, emniyet müdürüne, THY Genel Müdürü'ne, iş adamlarına. Bunlar hep sabit insanlardı. Şimdi hiç sesleri çıkmadı, son şeylerde. Sonra büyüğümüze bir işleri danışmanın bereket olduğunu düşünüyoruz. Bazı konularda da soruyoruz, kendisi çok kısa cevaplar verir bu konularda, dua eder. Orada da nedense Mustafa Koç beyin bir nezaket icabı teşekkür mektubu yazdığını söylemişim. O dinlemeyi de çıkartınca bunlar ‘ananas değil, şifre’ dediler. Şifre değil kardeşim diyoruz, siyasi bir malzeme haline getirildi. Yok elmasmış. Bakıyorum da basit bir şey nasıl büyük bir iftiraya dönüştü. Bizimle nasıl helalleşmeyi düşünüyor. Kişi yaşadığı gibi düşünüyor demek ki. Ananas böyle meşhur oldu. Geçenlerde gittiğimde Uganda
Devlet Başkanı teşekkür etti. ‘Uganda anansını çok iyi tanıttın’ dedi.”

"OPERASYONU FED YAPTI, HEM DE TÜM DÜNYAYA..."

Ekonomide oluşan dalgalanmalara da değinen Günay, bunda Amerikan Merkez Bankası (FED) kararlarının etkili olduğunu söyledi. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından kamuoyunda oluşturulan ‘paralel yapı operasyon yaptı, ekonomi bozuldu’ algısının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Günay, “Yani denildiği gibi ‘paralel yapı operasyon yaptı, ekonomi bozuldu’ değil, operasyonu yaptıysa FED yaptı, hem de tüm dünyaya yaptı, sadece Türkiye’de değil. Kırılgan ülkelerin tamamında bu salınım yaşandı.” dedi.

Günay, 22 Ekim'de Amerika’yı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, "Önümüzdeki yıl para kıtlığı olacak." dediğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Güney Afrika’da yüzde 23 devalüasyon oldu, Hindistan’da aynı oranlarda, bu kırılgan olan ülkelerde Endonezya’da, Brezilya’da, en çok da toparlanmayı geç yapan Türkiye oldu. Diğer dünya ülkeleri veri olarak gördü bunun, bizde siyasi bir şekle büründü. Sonrasında bir numaralı kırılgan ülke haline geldik. Aslında kırılganlıkta en altlardaydık, bir numaralı hale geldik. Bundan sonra gelen gurupta Arjantin ve benzeri ülkeler var. Hepsinde yüzde 10 ile 20 arasında bir devalüasyon oldu paralarında. Biz dışarıdan gelen sıcak parayla büyümemizi sağlayan bir ülkeyiz. Böylede olunca Türkiye’de de dövizde haliyle bir hareketlenme oldu. Bu gerginliklerden dolayı 2,38’lere kadar dolar çıktı. Avrupa-Amerika arsında parite değişiklikleri oluyor, fakat bunlar hiç bizim kontrolümüzde olan işler değil, Türkiye’nin iradesinde de olan işler değil. Bunların tamamı uluslar arası piyasaların oluşturduğu durumlar. Yani denildiği gibi ‘paralele yapı operasyon yaptı, ekonomi bozuldu’ değil, operasyonu yaptıysa FED yaptı. Tüm dünyaya yaptı. Sadece Türkiye’de değil kırılgan ülkelerin tamamında bu salınım yaşandı. Biz sen-ben yaptım yerine bunun geleceğini söyleseydik, Merkez Bankası son aldığı kararları Mayıs ayında alabilseydi bu derece acı verici olmazdı.”

“NİJERYA'DA İTİBARIMIZ SORGULANIYOR”

Günay, tüm dünya ülkelerinin Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini aktardı. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından Nijerya’da Türkiye’nin itibarının sorgulanır hale geldiğini ifade eden Günay, “Nijerya Afrika’da en çok hizmetlerimizin olduğu bir ülke. 25 okulumuz, hastanemiz var. Paralel tartışmalarından sonra devlet başkanına okulların kapatılmasıyla ilgili haber gitmesinden sonra başkan geldi hastanemizin açılışını yaptı. Bu gün twitter kapatılacağını duyduk. Biz bunları kapatsakta, kapatmasakta tüm dünya Türkiye’de ne olup bittiğini görüyor. Şimdi Nijerya gibi bir ülkede itibarımız sorgulanıyor. Biz sanayi ülkesi olan bir ülkeyiz. Son 10 yılda geldiğimiz nokta belli. Ama maalesef şuan dünyada yüzümüz yerde geziyoruz.” şeklinde konuştu.

Siyasi yönlendirmelerle işdünyasının teftiş baskısına maruz bırakıldığını aktaran Günay, Rekabet Kurumu’nun incelemelerinde siyasi iradeyle hareket etmemesi gerektiğini belirtti. Son 2 yılda Rekabet Kurumu'yla ilgili şikâyetlerde artış gözlendiğini vurgulayan Günay, “Bir ülkede iş adamlarının rahat iş yapması için tam demokratik bir atmosfer olması lazım. Tüm kurumların, kuralların demokratik bir şekilde çalışması lazım. Yani Rekabet Kurumu gelip bir ceza keseceği zaman siyasi iradeyle değil, rekabetin şartlarına göre incelemesi lazım. Son 2 yılda rekabet kurumuyla ilgili birçok şikâyet var, Maliye ayrı bir yolda. Yargı bağımsız olsun ki bu sıkıntılardan kurtulalım. Ama maalesef halka sormadan yüzde 58’in getirdiği bir şeyi bir gecede tekrara geriye döndürdüler.” diye konuştu.

TUSKON’un çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Günay, konfederasyona üye iş adamı sayısının 5 kart attığını belirtti. TUSKON’un 7 federasyon, 212 dernek ve 220 bağımsız sivil toplum kuruluşundan oluşan Türkiye’nin gönüllü en büyük sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Günay, 'Ticaret ve yatırım' sloganı ile başlattıkları uluslararası çalışmalarla, Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'dan Pasifik'e kadar işadamlarını Türkiye'ye getirdiklerini, Türkiye'den binlerce işadamını da dünyanın dört bir yanına götürdüklerini söyledi.

Konuşmasının son bölümünde iş adamlarına televizyonlarda izledikleri her şeye itibar etmeme tavsiyesinde bulunan Günay, “Yoğun bir bilgi kirliği var. İnsanların psikolojilerini alt üst ediyor, iş yapamaz hale getiriyor. Bizler iş adamı olarak üreteceğiz, çalışacağız, yatırım yapacağız, dünyanın her yerinde Türkiye’nin bayrağını dalgalandıracağız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasını tamamlayan Günay’a daha sonra KALİDA Başkanı Osman Gemci tarafından ceviz oyma sandık hediye edildi.
CİHAN

Yorumlar