TÜSİAD: Türkiye Ortadoğu'ya düzen gibi kapasitesini aşan bir şeye soyundu

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin kendi meseleleri yerine başkalarınınkine çözüm aramasının, kronikleşen problemlerin çözümünü ertelediğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD: Türkiye Ortadoğu'ya düzen gibi kapasitesini aşan bir şeye soyundu

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin kendi meseleleri yerine başkalarınınkine çözüm aramasının, kronikleşen problemlerin çözümünü ertelediğini iddia etti. Yılmaz, “Türkiye’nin dış politikada yaptığı en büyük hata, herkesin derdine koşup kendini ilgilendiren, kronikleşen sorunları çözemedi. Yunanistan, Azerbaycan ve Kıbrıs meselelerini çözemedi. Türkiye’nin canına okuyan, Arap Baharı oldu. Arap isyanları iştah kabarttı, Türkiye bir anda hırsa kapıldı. Bölgesel güçten, küresel güç olma iddiasına girdi. Ortadoğu’ya düzen getirmek gibi kapasitesini aşan bir şeye soyundu.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE'NİN CARİ AÇIĞI KAPATMASI ZOR GÖRÜNÜYOR’

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)’nin düzenlediği Ege Toplantıları’na katıldı. Burada konuşan Yılmaz, Amerikan Merkez Bankası (FED)’nın tahvil alımlarını azaltma politikası sebebiyle dünya piyasalarında likidite bolluğunun azalacağını, Türkiye’nin ise cari açığı finanse etmesinin zor göründüğünü söyledi. FED’in varlık alımlarını yavaşlatmaya başlayacağını açıklamasından dolayı piyasaların tedirgin olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “FED, varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı verdi. Yüzde 85’ten 75’e indirildi, yaklaşık 10 milyar dolar düşürüldü, 2014 boyunca da düşürülmeye devam edecek. Varlık azatlımı yapılacak ya da yapılmayacak tartışmaları bile piyasalarda çalkantıya sebep oldu. Dünya piyasalarında likidite bolluğu azalacaksa Türkiye’nin cari açığı kapatması zor görülüyor. Türkiye’nin bu konuda çok dikkatli olması lazım. Yüzde 12’ye kadar gerileyen iç tasarruf oranını, yüzde 24’ler seviyesine çıkarmamız lazım.”

‘MAKRO EKONOMİK KONULARDA TEDİRGİNLİK VAR’

Türkiye'nin önünde üç seçim olduğunu hatırlatan TÜSİAD Başkanı Yılmaz, seçimle ilgili hükümetin güvence vermesine rağmen enflasyon konusunda tedirginliklerinin devam ettiğini söyledi. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine odaklanmasını isteyerek, “Son 10 senede makro ekonomik dengeler açısından elde edilen istikrar memnuniyet vericiydi ama üç seçimin yaşanacağı 18 aylık bir döneme giriyoruz. Makro ekonomik konularda tedirginlik var. Enflasyon konusunda tedirginlik devam ediyor. Hele hele dünya pazarlarının da daraldığı bir dönemde büyümeyi iç taleple desteklemek istersek bu, enflasyonist taleplere neden olacak. Dolayısıyla yeniden yapısal reformlara dönmek gerek.” diye konuştu.

‘ANAYASA ÇALIŞMALARINA SON VERİLMESİ ÜZÜCÜ OLDU’

TÜSİAD olarak demokratik standartların yükseltilmesi konusunu Türkiye'nin gündeminde tutmaya çalıştıklarını söyleyen Muharrem Yılmaz, hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün güvence altına alınmasını istediklerini ifade etti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına son vermesinin üzüntü verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Anayasa çalışmalarının sona ermesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Bu parlamentonun temsiliyet gücü ve uzlaşmaya rağmen Türkiye, büyük bir fırsatı kaçırmış görünüyor. Bunun yanında seçim sistemi ve Siyasi Partiler Yasası da rahatsız olduğumuz, çözümünü beklediğimiz konular arasında. Anayasa çalışmalarının kesilmesi, üç seçime giderken bizi üzüyor ve kafalarımızı karıştırıyor. Hiç olmazsa genel seçimler öncesinde bir düzeltme bekliyoruz. En azından Türkiye’nin baraj sorununu çözmesi gerekiyor. Yüzde 5'in üzerinde baraj sisteminin, katılımcı demokrasiyi sağlayamayacağını görüyoruz.”

Fiyat istikrarının ve mali makro dengelerin devam etmesi kaydıyla 2014 yılında yüzde 4 büyümenin devam etmesini beklediklerini aktaran Yılmaz, “Ama 700 bin civarında istihdama katılmayı bekleyen yeni genç insanımıza istihdam yaratabilmek için yüzde 6 büyüme gerekiyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar