TÜSİAD Başkanı'ndan Irak açıklaması: İhracatımız tehlike altında

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, Musul’da yaşananların son derece üzücü olduğunu ve bunun ekonomiye olumsuz yansıyacağını söyledi. Dinçer, "Irak bizim için önemli bir pazar. 12 milyar dolar ihracatımız...

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD Başkanı'ndan Irak açıklaması: İhracatımız tehlike altında

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, Musul’da yaşananların son derece üzücü olduğunu ve bunun ekonomiye olumsuz yansıyacağını söyledi. Dinçer, "Irak bizim için önemli bir pazar. 12 milyar dolar ihracatımız var. Ne kadar bunun yüzde 60’ı kuzeye gidiyorsa da, güneydeki bölümü aşağı yukarı 5 milyar dolarlık bir ihracatımız tehlike altındadır." dedi.

Muharrem Yılmaz'ın istifasının ardından yönetim kurulu tarafından TÜSİAD Başkanlığı'na getirilen Haluk Dinçer, İnterContinental İstanbul Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Burada basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Dinçer, Musul’da yaşanan olayların ekonomiye nasıl etki edeceği sorusuna "Musul’da yaşananlar son derece üzücü. Bunun ekonomiye etkileri son derece olumsuz olabilir, kısa vadede böyle olacağı söylenebilir. Irak bizim için önemli bir pazar. 12 milyar dolar ihracatımız var. Ne kadar bunun yüzde 60’ı kuzeye gidiyorsa da, güneydeki bölümü aşağı yukarı 5 milyar dolarlık bir ihracatımız tehlike altındadır. 100 bini aşkın vatandaşımız bu ülkede görev yapıyor, çalışıyor. Dolayısıyla olumsuz bir etkisi olabilir." karşılığını verdi.

TÜSİAD’ın Merkez Bankası’nın politikalarına dair nasıl baktığının sorulması üzerine Dinçer, "Merkez Bankası ile ilgili TÜSİAD’ın pozisyonu çok nettir. Tüm modern serbest piyasa ekonomilerinde olduğu gibi, Merkez Bankası bağımsızdır, Türkiye’de de bağımsızdır. Bu bağımsızlık yasalarla da netleştirilmiştir. Yasalarla da Merkez Bankası’nın esas amacının fiyat istikrarını sağlamak ve bunu sürdürebilir kılmak olduğunu söylüyor. Bunun ötesinde para politikası kararlarını belirlemeyi ve para politikası araçlarını kullanmayla ilgili kararları doğrudan kendisinin alacağını söylüyor. Bu da yasada çok net. Dolayısıyla biz TÜSİAD olarak, fiyat istikrarı ile ilgili politikaları ve kararlarını değerlendirmek yerine para politikasının hedeflenenden ne kadar sapıp sapmadığıyla ilgiliyiz." diye konuştu.

Bir basın mensubunun, TÜSİAD’a iş adamlarının üye olmayı istediğini ancak başkan koltuğuna oturmaya yanaşmadığının aktarılması üzerine de TÜSİAD Başkanı, "TÜSİAD başkanlığı onurlu ama aynı zamanda zor ve fedakârlık gerektiren bir görevdir. Dolayısıyla hızla karar verilen bir konu değil. Herkesin işi gücü var ve bu işleri bir kenara koyması, burada ciddi fedakarlıklar yapması gerekiyor. Bu nedenle TÜSİAD başkanlığı, kim başkan olacak konusu, bir de medya bu konuyu çok seviyor. Bu bir bayrak değişikliği, bu bayrak yarışı da 42 yıldır sürüyor. Bundan sonra da rahatlıkla sürecektir. Ben hiçbir zaman ne bugüne kadar ne de bundan sonra zor bir başkan bulma süreci TÜSİAD’ın yaşayacağını zannetmiyorum. Son derece onurlu bir görev. Birden çok arkadaşım da önümüzdeki genel kurulda aday olabilir düşüncesindeyim." şeklinde konuştu.

Program, soruların ardından sonra erdi.

CİHAN

Yorumlar