TÜSİAD Başkanı’ndan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı vurgusu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, hukuk devleti ile yargı bağımsızlığının önemine işaret etti.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD Başkanı’ndan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı vurgusu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, hukuk devleti ile yargı bağımsızlığının önemine işaret etti.

Yılmaz, “Bizler, büyümede makro ve mikro ekonominin yanı sıra siyasi reformların artmasına vurgu yapmalıyız. Yatırım ortamının en vazgeçilmez, birincil şartı olan hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı hassasiyetini ısrarla dile getirmeliyiz.” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 10. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan Muharrem Yılmaz, Avrupa Birliği’nin (AB) büyüme ile ilerlemeye katkılarına da değindi.

Yılmaz, birliğe üyeliğin ve adaylığın reformları dinamik kıldığına temas etti. 22. faslın açılmasının ardından Türkiye’nin üyelik ile ilgili önemli aşama aldığını dile getirdi.

Genel Kurul’da ekonomiyi yorumlayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, 2008 bunalımının ABD ve Avrupa ülkelerine darbe vurduğundan söz etti; “Bunalımın ardından reformlar durakladı. Tabii sermaye bolluğu zaafı örttü, rekabeti sakladı. Ancak şu an sermaye bolluğu pek yok ve olumsuz etkiler daha belirgin. Buna rağmen şu an güven artışı var. Euro bölgesinde kamu maliyesinde ortak tutumun artıyor.” ifadelerini kullandı.

Muharrem Yılmaz, dünyanın kalkınması ve refahı adına ortak tutumun gerekli olduğunu aktardı.




KOBİ’lerin ekonomiye büyük katkıları olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“KOBİ’ler Avrupa’da 3,4 trilyon Euro üretim yaparken, 87 milyon eleman istihdam etti. AB’nin KOBİ’leri ekonominin odağına oturtması, bunların ilerlemesi için ilkeler koyması ülkemiz için örnek teşkil etmeli. KOBİ’ler istihdamın, gelir seviyesinin artırılması, bölgeler arası uçurumu ortadan kaldırmada rol oynuyor. Türkiye için önemli olan bu yapıların Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini teşvik etmek refaha katkı yapacaktır. Bu nedenle Türkiye’de KOBİ’lerin teknik ve sosyal ekonomik gelişmeleri temin edecek çabalar çok önemli.”

ONATÇA: HUKUK DEVLETİ, KUVVETLER AYRILIĞI VE LAİKLİK EN İLERİ YORUMLARLA UYGULANMALI

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise Türkiye’de barışı korumanın, kalıcı kılmanın gerektiğini ifade etti. Onatça, “Toplum üyelerinin dinleri, kimlikleri nedeniyle horlandığı, dışlandığı dönemleri geride bırakmaktan yanayız. Yarını inşa ederken yanımıza daha fazla demokrasi ve özgürlük almayı temenni ediyoruz.” dedi.

Onatça, şöyle devam etti:

“Biz, hukuk devletinin, kuvvetler ayrılığının, laikliğin dönemin en ileri yorumları ile uygulanmasını talep ediyoruz. 2015 genel seçimleri için yargıda, Siyasi Partiler Yasası’nda yapısal reformları tamamlayan bir ülke arzu ediyoruz. Güçlü büyüme oranları ile zenginleşen, orta gelir tuzağından kurtulan bir ülke arzu ediyoruz. Dünya ekonomisine daha çok entegre olan, daha çok mal ve hizmet satan bir ülke arzu ediyoruz. Gelir uçurumlarının ülkeyi kutuplaştırmasını arzu etmiyoruz. Beraber yürümeye, beraber üzülmeyi arzu ediyoruz.”

Süleyman Onatça, zenginleşmek için demokratikleşmeye, demokratikleşmek için zenginleşmenin şart olduğunu belirtti.

Öte yandan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin büyümeyi yüzde 4 oranında tutacağını, ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini savundu. Süleyman Onatça, yüksek faiz değil düşük faiz tercih ettiklerini aktardı. Faizlerin suni ve geçici olarak değil; kalıcı olarak düşürülmesi temennisinde bulundu.


Olağan Genel Kurul’da konuşmaların ardından TÜRKONFED’in Avrupa Esnaf, Sanatkâr ve KOBİ Birliği (UAPME) üyeliği için protokol imzalandı.


CİHAN

Yorumlar