TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Eğitimde sıçrama yapmaya ihtiyacımız var

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) Türkiye’nin en az ders çıkartan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Eğitimde sıçrama yapmaya ihtiyacımız var

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) Türkiye’nin en az ders çıkartan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yılmaz, “Ekonomimiz için dünya sıralamasında hedeflediğimiz yeri göz önünde bulundurursak, gerçekten fark yaratmaya, sıçrama yapmaya ihtiyacımız var.” dedi.

TÜSİAD ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Taksim’deki TÜSİAD binasında ‘PISA 2012 Değerlendirmesi: Türkiye için Veriye Dayalı Eğitim Reformu Önerileri’ konulu tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, Almanya Yeşiller Partisi Eğitim Sözcüsü Özcan Mutlu, OECD Eğitim Bölümü Direktör Yardımcısı Andreas Schleicher ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından her 3 yılda bir yapılan uluslararası sınav olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) Türkiye sonuçları hakkında konuşuldu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “PISA sonuçları, Türkiye için pek parlak sayılamaz. 2003-2012 döneminde gerçekleşen ölçüde de OECD ülkeleri arasında en sonlardayız maalesef. Aldığımız puanların zaman içerisinde artış göstermiş olması elbette olumlu karşılanmalı. Unutmayalım ki bu artışları, Türkiye’nin rekabet ettiği ülkeler de gerçekleştirmiştir. PISA sonuçlarında, bizim fark yaratmaya ihtiyacımız var. Ekonomimiz için dünya sıralamasında hedeflediğimiz yeri göz önünde bulundurursak, gerçekten fark yaratmaya, sıçrama yapmaya ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin PISA raporuna değinen Yılmaz, “Matematik ve fen ve okuma becerilerinde üst düzey yeteneklere sahip öğrencilerimizin oranı çarpıcı şekilde düşük. Toplumun önderlerini de yetiştiremiyoruz bu manada. Bu ağır sonucun yanında bir nebze umut verici gelişme ise, sosyoekonomik açıdan dezavantajlı koşullara rağmen başarı sağlamış öğrencilerimizin oranı OECD üzerinde yer alıyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin PISA sonucundan az ders çıkardığını belirten Yılmaz, “Maalesef Türkiye siyasi ve ekonomik gündemdeki şoklardan sıyrılıp esas hissetmesi gereken PISA şokunu ıskalıyor. Bunu neye dayanarak söylüyorum OECD’nin yine üye ülkelerin karar vericilerle yaptığı anketlerde maalesef Türkiye PISA sonuçlarının kendi ülkesinin eğitim politikasına etkisinin çok az olduğunu ifade eden birkaç ülkeden birisi. Özetle PISA sonuçlarından en az ders çıkartan ülkelerden biriyiz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar