TÜSİAD Başkanı: Demokrasi ve inşa ettiğimiz kurumların üzerine titremeliyiz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin AB hedefinden uzaklaştığı için sıkıntıların arttığını belirterek, "Hele bu günlerde ülke olarak zor bir sınavdan geçiyoruz.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD Başkanı: Demokrasi ve inşa ettiğimiz kurumların üzerine titremeliyiz

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin AB hedefinden uzaklaştığı için sıkıntıların arttığını belirterek, "Hele bu günlerde ülke olarak zor bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınavı demokratik kazanımlarımıza, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına zarar vermeden ve siyasete ve adalete olan inancımızı sarsmadan inşallah atlatmalıyız. Demokrasi ve bu güne kadar kat ettiğimiz mesafenin inşa ettiğimiz kurumların üzerine titrememiz gerekiyor. Onları koruyup geliştirmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde kalkınma hedeflerimize ulaşabileceğimizi hepimiz sanıyorum çok iyi biliyoruz." şeklinde konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa'dan ekonomiye değer katan firmaları ödüllendirdi. BTSO tarafından bu yıl 40.'sı düzenlenen 'Ekonomiye Değer Katanlar-2013' ödül töreni BTSO binasında gerçekleştirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kente ve ülkeye değer katan girişimcilere teşekkür etmek ve örnek başarılarını alkışlamak için bu ödül törenini düzenlediklerini ifade etti. Global ekonomik çalkantılara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sağladığının altını çizen Burkay, şunları söyledi: "2013 yılında dünya ekonomisi 2012 yılının da altında yüzde 2,3 büyümektedir. Türkiyemiz ise tüm küresel etkilere rağmen 3. çeyrekte beklentilerin üstünde bir performans göstererek yüzde 4,4 büyümüştür. Bu rakam bize yıl sonu büyümemizin yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini göstermesi açısından umut kaynağı olmuştur."

DEMOKRATİK KURUMLARIN ÜZERİNE TİTREMELİYİZ

Törene katılan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da, Türkiye'nin potansiyeli bakımından bu yıl 4,2 veya 4,3 oranında büyüme beklediklerini söyledi.

Ekonomik krizlerden dolayı geçen dönemden alınması gereken dersler olduğunu anlatan Yılmaz, bunların başında da yapılan reformlar olduğunu belirterek, "Bunların başında eğitim meselesi var. Biz eğitim seviyemizi yükseltmeden bu yarışta var olmamız mümkün değil. Bu bakımdan hepimizin eğitim konusuna büyük önem vermemiz gerekiyor." dedi.

2014 yılının seçimlerinin oluşturacağı bir belirsizliğin kendilerini beklediğini anlatan Yılmaz, seçimlerin demokratik olgunluk içinde geçmesini beklediklerini söyledi.

2014 yılında ekonomide, 2013 yılına göre yapılması gereken en önemli icraatın enflasyonda yaşanan hedef kaymasının düzeltilmesi olduğunun altını çizen Muharrem Yılmaz, şunları söyledi: "Refah ve demokratik standartlarımızı geliştirmeliyiz. Dünyanın gelişmiş 25 ekonomisine baktığımızda kalkınmışlık endekslerinde ilk 25'deki ülkeler dünyanın hem ekonomik olarak en gelişmiş ülkeleri, hem de demokratik açısından en gelişmiş ülkeleri. Bunun bir tesadüf olmadığını biliyoruz. Dolayısı ile demokrasi alanında da standartlarımızın yükseltmek için çaba göstermeliyiz." diye konuştu.

Türkiye'nin AB hedefinden biraz uzaklaşıldığını belirten Muharrem Yılmaz, "Kimi zaman AB içindeki dostlarımızın yaklaşımları nedeni ile, kimi zaman içerideki bizlerin bu konuyu biraz ihmali nedeni ile uzaklaştığımızda ülkemizdeki sıkıntıların da biraz arttığını gözlemlemiyor muyuz? Ben buna da biraz kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum. Hele bu günlerde ülke olarak zor bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınavı demokratik kazanımlarımıza, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına zarar vermeden ve siyasete ve adalete olan inancımızı sarsmadan inşallah atlatmalıyız. Demokrasi ve bu güne kadar kat ettiğimiz mesafenin inşa ettiğimiz kurumların üzerine titrememiz gerekiyor. Onları koruyup geliştirmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde kalkınma hedeflerimize ulaşabileceğimizi hepimiz sanıyorum çok iyi biliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar