TÜSİAD, Atina'dan 'AB ile müzakereler hızlansın' mesajı gönderdi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Atina'da Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakanı Antonis Samaras ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol
TÜSİAD, Atina'dan 'AB ile müzakereler hızlansın' mesajı gönderdi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Atina'da Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Yunanistan'ın Başbakanı Antonis Samaras ile görüştü. Başbakan Samaras’ın yeni müzakere başlıklarının açılması konusunda desteğini aldıklarını belirten TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, komşu ülkedeki toparlanmanın Türk-Yunan ekonomik ilişkilerini de pozitif yönde etkileyeceğini vurguladı.

TÜSİAD, AB Dönem Başkanı Yunanistan’ın başkenti Atina’dan hem Türkiye hem de AB’ye müzakerelerde ilerleme kaydedin mesajı gönderdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, Atina ziyareti kapsamında bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerde Türkiye'nin AB üyelik süreci, küresel ekonomik ve siyasi gelişmelerle ilgili konular masaya yatırıldı. Öğle saatlerinde Başbakan Samaras tarafından kabul edilen heyetin başkanı Muharrem Yılmaz, “TÜSİAD olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) sürecini destekleyen çalışmaları 40 yıldır sürdürüyoruz. Bu kapsamda Yunanistan’ın dönem başkanlığında Türkiye’nin müzakere sürecinde ilerleyebilmesinin fırsatlarını araştırıyoruz.” dedi.

"YENİ BAŞLIKLAR AÇILSIN; KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLSÜN"

Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik çabaları desteklediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Ocak ayında Kıbrıs’a giderek Yunanistan’daki muadil örgütümüz Yunan Girişimciler Federasyonu (SEV) ve adadaki muadil örgütlerimizle birlikte sorunun çözümüne iş dünyası olarak desteğimizi ve beklentilerimizi ifade etmiştik. Bu sorunun çözümünün Türkiye’nin AB ile de ilişkilerini kolaylaştıracağından hareketle Sayın Başbakan Samaras’a da bu konuda desteklerini beklediğimizi SEV ile birlikte ifade ettik. Yunanistan’ın dönem başkanlığı içerisinde yeni başlıkların açılmasını beklediğimizi ifade etme fırsatı buldum.”

Fransa ve Almanya liderleri Hollande ve Merkel’in 23. ve 24. başlıkları gündeme getirmiş olmalarından da hareketle kendisinin de bu başlıkların açılması önceliğini dillendirdiğini belirten Yılmaz, “Beklentimiz Yunanistan’ın dönem başkanlığı içerisinde ilerleme kaydedilebilmesidir.” ifadelerini kullandı. Yılmaz görüşmelerde, 23. ve 24. başlıkların dışında 5, 8 ve 19 numaralı başlıkların da açılabileceğine dair beklentilerini ifade ettiklerini kaydetti.

SAMARAS’TAN AB DESTEĞİ

Samaras’ın yaklaşımının sorulması üzerine TÜSİAD Başkanı, “Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesinin inancını taşıdığını ifade ettiler. Türkiye’nin AB üyeliğinin destekçisi olduklarını söylediler. Bu desteği almış olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

"YUNANİSTAN TOPARLANIYOR"

Yunanistan’ın ekonomik durumu ve Türk-Yunan ekonomik ilişkilerine dair iyimser mesajlar veren Yılmaz, şöyle devam etti: “Sayın Samaras başkanlığındaki hükümetin aldığı reform önlemleriyle ekonomisini yeniden büyüme sürecine soktuğunu ve dünya ekonomisindeki toparlanmaya paralel Yunanistan’daki toparlanmanın da gerçekleştiğini görüyoruz. Yunanistan, dünya ekonomisindeki toparlanma dalgasını yakalamış görünüyor. Bu Türk-Yunan ekonomik ilişkilerine de pozitif yönde etki edecektir. İki ülkenin ekonomik ilişkilerinin siyasal ilişkileri ve AB ilişkileri bakımından da önemli bir altyapı teşkil ettiğinden hareketle, bu ilişkileri geliştirme konusundaki irademizi de karşılıklı olarak ifade ettik.”

TÜSİAD heyeti, muadil kuruluş Yunan Girişimciler Federasyonu (SEV) ve AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Kourkoulas ile ayrı ayrı görüştü. Başbakan Samaras ile yapılan görüşmeye Kalkınma ve Rekabet Bakanı Kostis Hatzidakis de katıldı. CİHAN

Yorumlar